Čarobni breg : Varaždinska županija

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Čarobni breg : Varaždinska županija / [direktorica projekta Elizabeta Dolenec ; tekst Vladimir Gudac ; fotografija Tješimir Marić...[et al.]. -
Impressum
Varaždin : Turistička zajednica Varaždinske županije, 2008. -
Materijalni opis
26 str. : ilustr. u bojama ; 30 cm

Na sjeveru Hrvatske, na nevelikom gorskom i bregovitom području Ravne gore, Kalnika i Ivanščice, s čijih se strana šume, livade i vinogradi pretapaju u ravnjak Panonske nizine, prostire se Varaždinska županija.
Protkale su je njena os rijeka Drava, s rječicama Bednjom i Plitvicom te mnogim potocima koji se spuštaju s bregova, a u nekima od tih voda kotrljaju se i svjetlucaju komadići ahata i poneko zrnce zlata.
Kraj je to u kojem razigrani oblaci naglašavaju valovitost brežuljaka i gdje jata kuća oko crkve i zvonika, dvorci i kurije u rafiniranom spokoju osame, a na raskrižjima ljupke kapelice i raspela ljudskih razmjera oponašaju one točkice zlata u dravskom pijesku.
I gdje se slika istoga mjesta dramatično mijenja: suncem obasjana livada s mnoštvom skromnoga cvijeća kojemu se pridružuju raskošni irisi i orhideje pruža sasma drugi prizor u zimsko predvečerje, kada modar snijeg poput toplog pokrivača zagladi krajolik i utopli ga za noćni počinak

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S1020
U čitaonici!
908 ČAROB
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306