Banner
Point d.o.o.

Likovne umjetnosti : školski leksikon

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2843
Naslov
Likovne umjetnosti : školski leksikon / Milan Prelog...et al.-
Impressum
Zagreb : Privreda, 1963.-
Materijalni opis
142 str. ;ilustr.;17 cm
Jezik
Hrvatski

PREDGOVOR AUTORA
Ovaj pokušaj leksikonske obrade materije iz historije umjetnosti susretao se s mnogim teškoćama, koje su dijelom proizlazile iz specifičnog karaktera same materije, a dijelom iz činjenice što u našem jeziku nedostaju adekvatni izrazi za mnoge stručne termine, što dovodi do neujednačene upotrebe stranih termina.
Jedan od osnovnih problema bio je izbor pojmova potrebnih da se bolje razumiju određene pojave u razvoju umjetnosti.
Umjetnost je, naime, u svim razdobljima usko povezana s mnogim drugim područjima kulturnog i društvenog života uopće, pa je često potrebno poznavati činjenice iz tih drugih područja da bi se mogle bolje razumjeti pojave u historiji umjetnosti.
Stoga je u ovaj leksikon trebalo uključiti i neke pojmove iz antikne mitologije, iz historije kršćanstva, pa i iz samog kršćanskog bogoslužja, da se omogući bolje razumijevanje nekih zadataka antikne i srednjovjekovne umjetnosti.
Autori su svjesni da njihov izbor predstavlja tek jedan pokušaj.
Sto te tiče stručne terminologije, ona je ponekad impro-virrana, ponekad više opisna nego pojmovna, a s obzirom na način pisanja pojedinih riječi, autori nisu mogli biti kon-zekventni.
Strani termini, koji su se već udomaćili u našoj stručnoj literaturi, pisani su fonetski, dok su drugi koji nisu toliko poznati dati u onom obliku u kojem se javljaju kod jezika koji su ih stvorili.
Takva odluka više je rezultat prak-ticizma nego principijelnog stava autora.
Autori

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S1266
U čitaonici!
7(035) PRELO lik
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306