Uspomene iz najmladjeg mog djačkog života u Varaždinu

E-građa, knjige
Naslov
Uspomene iz najmladjeg mog djačkog života u Varaždinu / napisao Stjepan Valdec, kanonik Čazmanski. -
Impressum
Varaždin : Nakl. i tis. Platzera, 1914. -
Materijalni opis
62 str. : portr. ; 22 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

PRIPOMENAK.

Promatrajući sadanji život gimnazijske mladeži u Varaždinu i uzporedjujuć ga sa onim našim do godine 1848; a tako i školski sistem ondašnji za sadašnjimi, nalazim u svemu golemu razliku izmedju onda i sada.
Nije mi nakana tu razliku ovdje podvrći kritici; — ta poznato je, da mladež prema sadanjem školskom sistemu više uči, možda i bolje napreduje, u čemu joj se ide na ruku vrstnim za pojedinu struku usposobljenim profesorskim silama,
dočim je naše vrieme sve učevne predmete u svakom razredu jedan te isti profesor predavao.
Razumljivo je, da taj ma i koliko marljiv, nije mogao u svim predmetima biti temeljito vješt, već prema onoj latinskoj: »pluribus intentus, minor ad singula sensus; ili: ex omnibus aliquid, ex integro parum.« Svašta po nješto, u cielosti malo.
Pogledom na disciplinu, bila tada strogost, a ovoj odgovarajuća pokornost; ili kod nižih razreda tjelesne kazne, a kod viših ove riedko, i to samo u izvanrednim slučajevima; već se je na slobodnjake strože pazilo; u školskoj clasificatiic dobio »s. v, o« »sub viligi oculo«, a nepopravljiv bio zaključkom profesorskog sbora »relegatus ad aliudgimnasium« što je značilo: Iz ovog zavoda odpravljen.
I u šestom razredu bili smo mi profesoru »ti«.
Nijedan djak ma niti iz šestog razreda nije se vidjevao na ulici cigarom u ustima, (cigarete još se nisu tada rodile).
Polazak svratišta bijaše mladeži strogo zabranjen.
Da li se u knjižnici Varaždinske gimnazije nalaze školski anali izpred godine 1848, neznam: a da se ipak sačuva mali spomen na učitelje i profesore iz onog djačkog vremena, to sam u ovom djelcu sve poimence spomenuo, njekoje
kraće, a druge obširnije, medju njima naročito Jelliševića, jer mi je ovaj bio kroz tri razreda u tri godine profesorom; a imade i sada živih nješto potomaka, kojim su crtice iz njegovog života dobro došle.
A jesam li time i komu ugodio, to je moj maleni trud i obiljno naplaćen.

ST. V.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
X175
U čitaonici!
886.2 VALDE usp
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306