Benzinski motor

E-građa, knjige
Naslov
Benzinski motor / Vladimir Deduš. -
Impressum
Zagreb : Školska knjiga, 1950. -
Materijalni opis
47 str. : ilustr. ; 15. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

uvod

Davno je to bilo, prije mnogo hiljada godina, kod je čovjek počeo iz kostiju i kamenja praviti oruđe, kojim je sebi olakšavao proizvodnju sredstava za život.
Dugo je trebalo, dok su ljudi otkrili, kako se snagom vjetra može nadomjestiti snaga čovječjeg mišičja, pa na brodovima veslače počeše zamjenjivati jedrima.
Nije tome još ni hiljada godina, što je čovjek počeo u znatnijoj mjeri snagu svoga mišičja nadomještati snagom vodenih struja: vodopada, potoka, rijeka.
A jedva su prošla dva stoljeća, odkada su u proizvodnji našli primjenu strojevi, koje je samo djelomično pokretala snaga vodene pare.
Čitaoci »Male naučne knjižnice«, odnosno »Prosvjetne knjižnice seljačke Sloge« imali su prilike u knjižici »Kako para pokreće mašinu«
saznati, koliko je trebalo napora i rada, dok je parni stroj, što ga je izumio Watt, i koji pokreće samo snaga vodene pare, ušao u razne grane proizvodnje, u industriju, u saobraćaj i zamijenio milijune čovječjih ruku i milijune konja.
A ipak je već skoro tri vijeka prije Leonardo da Vinci1) pravio planove za iskorišćivanje snage vodene pare na raznim područjima.

Osobe
Autor teksta
Urednik
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X500
U čitaonici!
621.43 DEDUŠ ben
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306