Banner
Point d.o.o.

Flos medicinae sive Scholae Salernitanae de conservanda bona valetudine : faksimil hrvatskog prijevoda u stihovima od Emerika Pavića iz 1768. godine

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Flos medicinae sive Scholae Salernitanae de conservanda bona valetudine : faksimil hrvatskog prijevoda u stihovima od Emerika Pavića iz 1768. godine / Johannes de Mediolano ; predgovor Dr. mr. Hrvoje Tartalja. -
Impresum
Zagreb : Medika, 1958. -
Materijalni opis
XXX1 + 61 pag. ; 18 cm -
Jezik
Latinski
Napomena
Latine et Croatice.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Opće bolnice Varaždin.

PREDGOVOR
Naša je stara medicinska literatura dosta slabo poznata našoj javnosti, iako ona u poređenju s ostalim zemljama Evrope ne zaostaje baš mnogo.
U tom pogledu najbolje stojimo s medicinskim djelima opće poznatih starih autora, koja su pisana latinski i kojima su se služili službeni liječnici i apotekari, a i razni redovnici.
Ta se bogata ostavština sačuvala u bibliotekama starih gradova, samostana, biskupskih kurija, a nešto manje kod privatnika.
Medju tim se djelima može naći inkunabula grčko-rimskih klasika medicine i filozofije, pa tiskana djela Arapa, sve do kasnijih edicija opće poznatih autora svjetske medicine.
Nešto su rjedja djela domaćih autora, koji su se obično afirmirali u tuđini, kamo su odlazili zbog veće mogućnosti djelatnosti ili su iz vjerskih razloga morali emigrirati.
Te su knjige isto tako pisane latinski, tiskane u stranim gradovima, a zbog latiniziranih prezimena često se u svijetu i nije znalo, da se tu radi o našim ljudima.
Medu takvu ide Baglivi, Santorio, Vlačić, Dudić, Dragojević, Stulli i mnogi drugi.
.....
Medu takva djela treba ubrojiti i ovo, koje se izdaje u faksimil-izdanju, a prestavlja prvu hrvatsku tiskanu medicinsku knjigu.
Taj se naš prvijenac, u poredenj us mnogim srednjoevropskim zemljama, pojavljuje dosta kasno, tek 1768. god., ali je i to za naše prilike vrlo povoljno.
Sticajem okolnosti nije naš medicinski prvijenac ni originalno djelo kojeg domaćeg autora, već samo prijevod u stihovima glasovite knjige, koja je izašla iz okvira Salernske medicinske škole, pod naslovom Flos medicinae ili Regimen sanitatis Salernitanum ili Regimen Scholae Salernitanae.

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X523
U čitaonici!
61 JOHAN flo
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306