Ljubovni listar ili sbirka ljubovnih pisma

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Ljubovni listar ili sbirka ljubovnih pisma / priredio Zvonimir Pužar. -
Impressum
Varaždin : Tiskara Stifler, 1899. -
Materijalni opis
129 str ; 18 cm. -

Predrečja
Ne imade za mlado nadobudno srce ništa čuvstvenijega. idealnijega, nego li je ona neopisiva bura u životu, pred kojom izčezava: svako zadovoljstvo, svaki mir, svaka sreća, — koju mi ljudi običavamo nazivati: „ljubav˝.
— Znate li ljubav ?
Bio čovjek kakov mu drago, to je već u naravi, da se barem jedanput u svom životu zaljubiti mora ....
Svidi mu se: recimo : Ančica, jer imade liepe očice, fini nosić, rumeno lišce, vilinsku kosu i zamamna je struka, a njoj mladi Krešimir, jer se crveni kao jabučica, krasno govori, milo pjeva, čuvstveno svira, a moguće i „lukavo laže˝, pa eto ljute rane na mladomu srdašcu.
— A jeste li bila kada zaljubljena?
E da, to tajite i nevino se držite, ali da je moći zaviriti vam u dubinu srca, jamačno naišlo bi se tamo na nješto sličnoga . . .
Mladi ste, ili kada bijaste u tim sretnim godinicama, i ne nadano poćutiste u svojoj nutrinji nješto: voljkoga i blaženoga, što se perom opisati, niti riečima izreći ne može ....
Bili ste opojeni njekim novim čuvstvima; —bijaste zaljubljeni. ..

Je li tako!
Na ove i slične načine radja se u nadobudnim srcima „ljubav˝, pa je li onda čudo, ako „ljubavni kandidati˝ najednoć postaju: pjesnici, govornici, spisatelji, umjetnici — i tko bi znao što ne sve
Njekim je u tim odnošajima lagano, nu mnogi i mnogi ne znadu, kako da se snadju, te čas pjevaju, pa spisavaju, a na posljedku iz svega nije ništa.
Takovima da se donekle pripomogne u njihovoj neprilici pružamo evo ovu liepu knjižicu, u kojoj će svako zaljubljeno srce naći dostatno pripomoći za izvedenje svojih nazora.
Bilo na korist!

U Virju, na Duhove 1899.
Z. P.

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S1180
U čitaonici!
821.163.42-6 LJUBOV
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306