Narod i zemlja Hrvata

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Narod i zemlja Hrvata / Mladen Lorković. -
Impressum
Zagreb : Tisak Zaklade tiskare Narodnih novina, 1939. -
Materijalni opis
244 str. ; 21 cm. -
Jezik
Hrvatski

STVARANJE HRVATSKOGA NARODA I HRVATSKE
Prije pola vijeka prevladalo je u domaćoj, a potom i stranoj nauci naziranje, da se hrvatski narod kao etničko lice stao oblikovati tek pod kraj VIII. stoljeća.
Dva vijeka po svršetku seobe naroda stala se — po tome nazoru — iz bezlične slavenske mase, koja se u zadnjoj dobi velike seobe naroda lagano prelila sa sjevera na Balkanski poluotok, krutiti hrvatska plemenska jezgra.
Neko slavensko bratstvo hrvatskog imena proširi svoju vlast na susjedna bratstva i rodove, postade plemenom, državicom, strese tuđe gospodstvo te konačno postade hrvatskim kraljevstvom.
Taj uspon pada u deveti i deseti vijek, kad se, nešto poslije osnutka hrvatske države, stvoriše i druge slavenske države: moravska, češka, poljska, ruska i srpska.
Ta teza o stvaranju Hrvatske u suprotnosti je sa svim povijesnim vrelima, koja govore o sjevernoj zakarpatskoj Hrvatskoj, o seobi Hrvata, i o prvim stranicama hrvatske povijesti na Jadranu.
Njeni nosioci, Rački i Jagić, porekoše tim vrelima vjerodostojnost, a na dnu njihove argumentacije stoji uvjerenje, da put Hrvata u povijest i državni život ne može biti drugi od puta ostalih slavenskih naroda.
Zajedno s njima i jednako kao i oni mora da su se razvili i Hrvati.
Dok u Hrvatskoj nije prevladao kulturni smjer, koji je u slavenstvu vidio rod, a u hrvatstvu podređenu vrstu, nije se mislilo na zabacivanje povijesnih vrela, koja govore, da su Hrvati u VII. vijeku kao organizirani politički i vojnički narod osvojili današnju svoju postojbinu.
No gledana kroz prizmu čistog slavenstva hrvatska se povijest prelomila.
...

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
S1251
U čitaonici!
949.75 LORKO nar
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306