Lov na vještice [Igrani film] = Season of the Witch

AV građa, video - DVD
Naslov
Lov na vještice [Igrani film] = Season of the Witch / [redatelj] Dominic Sena ; [glume] Nicolas Cage, Ron Perlman ... [et al.]. -
Impressum
Zagreb : Blitz, 2011. -
Materijalni opis
1 video DVD (91 min) : sa zvukom, u bojama ; 12 cm
ISBN
3856002799995
Napomena
Podnasl. na hrv. jeziku.

Tumači Ghost Ridera i Hellboyja, Nicolas Cage i Ron Perlman, ponovno jurišaju na prokletstva dozvana iz pakla u “Lovu na vještice”.
Ali, za početak, nagledat će se smrti kao heroji “svetog” Križarskog rata zavjetovani Bogu.

Puno ljudi pada od njihove oštrice u nizu prilično atraktivnih akcijskih sekvencija (masovne bitke, opsade gradova...), nakon kojih čovjek poželi da Hollywood otrese prašinu sa scenarija megaspektakla “Crusade” i odriješi “kesu” potentnom dvojcu Schwarzenegger-Verhoeven kako bi ga napokon snimili.
Vojnicima križa, Felsonu (Perlman) i Behmenu (Cage), dozlogrdit će, međutim, širenje vjere hladnim oružjem kad potonji prolije krv nevinoj ženi i shvati da daju obol nečasnu pohodu, zbog čega će napustiti vojnu. Jer, Behmen je “dobrostiv”, a ne “nitkov krvavih ruku”, makar u njegovu srcu “nema srca za Boga”.
Ni u srcu Dominica Sene (kultna “Kalifornija”, vrlo dobra “Operacija Swordfish”, slabašni “Nestali za 60 sekundi”, loša “Polarna noć”) naizgled nema srca za Boga.

“Lov na vještice” postavljen je kao oštra kritika Katoličke crkve (s kojom, doznajemo, “nema pregovaranja”), bilo da je riječ o križarskom pokolju u ime Boga ili licemjerju u vezi progona vještica i njihova spaljivanja na lomači i vješanja (kao u uvodu filma) zbog optužbi za izazivanje pošasne kuge, čaranje, općenje s Đavlom itd.

Kad se Behmen i Felson vrate u Europu pokošenu Crnom smrti (“Kuga je posvuda...”), pristajući na (neimenovani) rt Kamenjak, koji je u jednoj kratkoj sceni poslužio kao dojmljiva kulisa, film iz srednjovjekovne akcijske avanture stupa na teritorij gotičke fantazije s crnim vješticama, demonskim vukovima, maglovitim šumama...

Kako bi izbjegli zatvor zbog dezerterstva, gdje su ih strpali podanici oboljela, deformirana kardinala (prepoznatljivi Christopher Lee), junačni dvojac postaje pratnja jednoj vještici (solidna anonimka Claire Foy) na pogibeljnu putu do daleke opatije - upravo bi tamo monasi trebali izvesti obred egzorcizma i odlučiti o njezinoj sudbini.

Treći i posljednji čin “Lova na vještice” svojevrsni je horor u kojem junaci imaju posla s Nečastivim osobno (želi se domoći posljednje Solomonove knjige). “Season of The Witch”, prema mnogima najgori naslov u vrludavoj karijeri Oscarom nagrađena Cagea (ta titula ipak pripada remakeu “Čovjeka od pruća”), nije prvi film koji je miješao nekoliko žanrova.

(Slobodna Dalmacija)

Poveznice
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
V36
U čitaonici!
791.43 SENA lov
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306