Pijanist [Igrani film]

AV građa, video - DVD
Naslov
Pijanist [Igrani film] / redatelj Roman Polanski ; glume Adrien Brody, Thomas Kretschmann ... [et al.]. -
Impressum
Zagreb : UCD, 2002. -
Materijalni opis
1 video DVD(148 min) : u bojama, sa zvukom(dolby digital) ; 12 cm
ISBN
3858883845297
Jezik
hrv, eng
Napomena
Prijevod djela: The pianist.

Pijanist (eng.The Pianist) je povijesna drama Romana Polanskog iz 2002. s Adrienom Brodyjem, adaptacija istoimene autobiografije židovsko- poljskog glazbenika Wladyslawa Szpilmana.

Osim Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu, film je osvojio Oscare za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenarij.
Nagrađen je i sa sedam francuskih nagrada Cesar, uključujući najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca za Brodyja (koji je tako postao jedini američki glumac kojem je to uspjelo).

Wladeku Szpilmanu, slavnom poljsko-židovskom pijanistu koji radi za varšavski radio, cijeli se svijet ruši pred očima s početkom Drugog svjetskog rata i invazije na Poljsku u rujnu 1939.
Nakon što je radijska postaja uništena u eksplozijama, Szpilman odlazi kući i saznaje da su Velika Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj.
On i njegova obitelj počinju slaviti, vjerujući da će rat završiti brzo.

Nakon što su nacistički SS odredi okupirali Varšavu, uvjeti života židovske populacije sve brže se srozavaju jer se njihova prava sve više krše: prvo su ograničeni određenom količinom novca po obitelji, zatim moraju nositi trake na ruci s Davidovom zvijezdom kako bi se identificirali, a na kraju, krajem 1940., svi su prisiljeni u prljavi Varšavski geto.
Ondje se suočavaju s glađu, progonom i ponižavanjem od strane SS-ovaca i stalnim strahom od smrti ili nasilja.
Nacisti sve više postaju sadistični, a obitelj iskušavaju mnogi užasi koji pogađaju njihove susjede.

Ubrzo nakon toga, obitelj, zajedno s tisućama drugih, je otpremljena za deportaciju za koncentracijski logor u Treblinki.
Dok Židove natjeravaju u vagone za stoku, Sziplmana u zadnji čas spašava jedan od članova Židovske getovske policije, prijatelj obitelji.
Odvojen od obitelji i voljenih, Szpilman preživljava, prvo u getu kao rob za njemačke rekonstrukcijske jedinice, a kasnije se skriva vani, oslonivši se na pomoć ne-Židova koji ga se još sjećaju.
...
(Izvor: Wikipedia)

Poveznice
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
V61
U čitaonici!
791.43 POLAN pij
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306