A history of violence [Videosnimka] = Povijest nasilja

AV građa, video - DVD
Naslov
A history of violence [Videosnimka] = Povijest nasilja / directed by David Cronenberg ; screenplay by Josh Olson ; music by Howard Shore ; director od photography Peter Suschitzky ; based on the graphic novel by John Wagner and Vince Locke.
Impressum
Zagreb : Continental Film, 2006. -
Materijalni opis
1 video DVD (96 min) : u bojama, sa zvukom (Dolby Digital) ; 12 cm
ISBN
3850316769033
Jezik
Engleski
Napomena
Stv. nasl. i podaci o odg. sa špice. - Podnasl. na hrv. i dr. jez.
Uloge: Viggo Mortensen, Maria Bello, William Hurt, Ashton Holmes itd.

U uspavanome gradiću Millowbrook u Indiani, mirni čovjek Tom Stall (Viggo Mortensen), vlasnik popularne mjesne zalogajnice, uživa u obiteljskom životu sa svojom voljenom suprugom Edie (Maria Bello) i njihovo dvoje djece.
No, život mu se preokreće naglavce kada nevjerojatnom vještinom i hladnokrvnošću ubije dvojicu nasilnika koji su u pokušaju pljačke životom zaprijetili Tomovoj zaposlenici.
Tom postaje mjesni junak, te završava na naslovnim stranicama novina i u udarnim terminima informativnih emisija.
Vrlo brzo u Millowbrooku se pojavljuje mafijaš Carl Fogarty (Ed Harris), koji Toma naziva imenom Joey Cusack, tvrdeći kako ga poznaje iz prošlosti u kojoj je bio plaćeni ubojica.
Tom se na to pokušava ne obazirati, ali Carl i njegovi ljudi napadnu njegovu obitelj, pa ih je primoran braniti.
Čini se kako Tom doista krije tajnu iz prošlosti.

Izvrstan triler - iako je riječ o filmu koji je mnogo više od toga -˝Povijest nasilja˝ bez ikakve je dvojbe jedan od najboljih filmova desetljeća za nama, naslov koji još jednom potvrđuje kako nikakvi specijalni efekti i visoki budžeti ne mogu nadoknaditi kvalitetnu ideju i pečat pravog autora.
U ovome svojevrsnome modernom vesternu slavni se redatelj David Cronenberg odmaknuo od svoje standardne poetike, i grafički roman Johna Wagnera i Vincea Lockea na veliki ekran prenio ne ispuštajući ni jednu od njegovih brojnih nijansi i upečatljivih detalja.

Priča o drugoj šansi, odnosno pokušaju građenja sasvim novog života arhetipska je priča države koja je upravo na tome i izgrađena, a radnja smještena u samo srce Amerike dodatno naglašava ovu meta-razinu.
Pravo je zadovoljstvo, međutim, što za uživanje u filmu nije potrebno ništa o svim tim nijansama znati, dovoljno se prepustiti uživanju u sjajnoj priči koju vode fantastični glumci kao što su Viggo Mortensen, Maria Bello ili Ed Harris.

Poveznice
Inv.br.
Info
Signatura
V70
U čitaonici!
791 POVIJ cro
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306