Zvjezdane staze 6 [Igrani film] : Neotkrivena zemlja = Star trek VI : The Undiscovered Country

AV građa, video - DVD
Naslov
Zvjezdane staze 6 [Igrani film] : Neotkrivena zemlja = Star trek VI : The Undiscovered Country / [redatelj] Nicholas Meyer ; [gl. uloge] William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley. -
Impressum
Zagreb : Blitz film, 2007. -
Materijalni opis
1 video DVD (109 min) : sa zvukom (Dolby digital 5.1 stereo surround), u bojama (PAL) ; 12 cm. -
ISBN
3856002741536
Jezik
eng, hrv
Napomena
Titlovi, Regija 2.

Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja (engleski Star Trek VI: The Undiscovered Country) američki je SF film iz 1991. godine.
To je šesti film temeljen na televizijskoj seriji Zvjezdane staze i nastavak prethodnog filma, Zvjezdane Staze V: Posljednja granica iz 1989.
Radnja se odvija oko admirala Jamesa T. Kirka (William Shatner) i posade svemirskog broda USS Enterprise koji se suočavaju sa velikim političkim promjenama nakon što je uništenje mjeseca Praxisa prisililo Klingonsko Carstvo da pokrene mirovne pregovore sa svojim dugoročnim suparnicima, Ujedinjenom Federacijom Planeta.
Međutim, tijekom mirovnih pregovora, odigra se atentat na klingonskog veleposlanika, a Kirk je optužen za saučeništvo u istom, što ozbiljno narušava sklapanje historijskog sporazuma.

Neotkrivena zemlja je isprva zamišljena kao prednastavak izvornom serijalu, sa mlađim glumcima koji glume posadu Enterprisea dok pohađaju akademiju, ali je ideja odbačena zbog negativne reakcije glumačke postave i obožavatelja.
Suočeni sa vremenskim pritiskom zbog proslave 25. godišnjice Zvjezdanih staza, scenarist Denny Martin Flinn i režiser Nicholas Meyer su napisali scenario na sugestiji Leonarda Nimoya o tome što bi se dogodilo ˝da je zid pao u svemiru˝, što je vuklo moderne paralele sa krajem hladnog rata, odnosno raspadom Sovjetskog Saveza.

Snimanje je trajalo od aprila do septembra 1991., a proračun je bio manji zbog neuspjeha petog nastavka filmskog serijala kod kritike i publike.
Fotografija i glazba namjerno su bile mračnije od prethodnih filmova serijala, a pomoćna filmska ekipa snimala je na ledenjaku na Aljasci koji je u filmu bio zamjena za klingonski gulag.

Neotkrivena zemlja objavljena je u SAD-u 6.12. 1991. Bila je kritičarski i komercijalni uspjeh, zaradivši ukupno 74,89 milijuna $ u američkim kinima, čime je bila 15. najkomercijalniji film godine, te sveukupno 97 milijuna $ diljem svijeta.[2] Autor serijala Gene Roddenberry preminuo je mahom prije premijere filma.
To je jedini film Zvjezdanih staza koji je dobio nagradu Saturn za najbolji SF film te je bio posljednji u kojem je sudjelovala cijela glumačka postava izvorne serije.

Poveznice
Inv.br.
Info
Signatura
V159
U čitaonici!
791.43 ZVJ-6
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306