Spomenspis : 1905.-1935. Radničkog kulturno-prosvjetnog društva ˝Sloboda˝ u Varaždinu prigodom tridesete obljetnice naporai borbi za dobro radničke klase

E-građa, knjige
Naslov
Spomenspis : 1905.-1935. Radničkog kulturno-prosvjetnog društva ˝Sloboda˝ u Varaždinu prigodom tridesete obljetnice naporai borbi za dobro radničke klase / uredio Stjepan Pongračić. -
Impressum
Varaždin : Tisak ˝Svobodine Narodne tiskare˝, 1935. -
Materijalni opis
52 str. : ilustr. ; 25 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

Predgovor

Posmatrajući fizionomiju učesnika naših konferencija, sastanaka i skupština primjetit ćemo, da su to mahom mlađi ljudi: tek tu i tamo vidi se i po koji stariji drug.
Dobiva se utisak, kao da smo »mi pokret prve radničke generacije. Pa ipak nije tako! Od prvih začetaka organizovanja radnika u savremene sindikalne, političke i kulturne organizacije prošlo je već nekoliko decenija.
Naglo industrijaliziranje privrede privlači u tvornice i radionice masu mlađeg svijeta, koji automatski napunja naše organizacije i postaje radnički pokret, ali ne mlad i početnički, već — po godinama — vrlo star i bogat tradicijom.
Mlađi nastavljaju tamo, gdje su ranije generacije sustale,
a decenijsko iskustvo i bogatstvo tradicije daje im za to potrebnu rutinu i borbenost.
Ovaj Spomenspis namijenjen je tim mlađim drugovima i drugaricama, današnjim i budućim pionirima naše oslobodilačke borbe.
Na njima je da prouče dogođaje prošlosti i iz njih crpe pouku za budućnost. Ti dogođaji nam pokazuju, koliko je uloženo napora i doprineseno žrtava prije nego smo postali pokret, a odmah i to, koliko žrtava nam je još podnijeti do ostvarenja našeg konačnog cilja.
Moramo si biti svijesni, da najveće teškoće su još uvijek pred nama i da je — za njihovo savlađivanje — potrebno mnogo znanja, hrabrosti i entuziaizma.
Naši prvoborci treba da nam služe kao primjer!
Svrha je ovog Spomenspisa još i ta, da nam osvježi sjećanja na najmarkatnije dogođaje, koje je radnički pokret grada Varaždina do danas preživjeo, i na najzaslužnije drugove, koji ga nosiše na svojim leđima.
Svima onima, koji su još živi, kličemo: Živjeli još dugo i hvala Vam!, a pokojnima: Slava im!

Ps

Osobe
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
X179
U čitaonici!
061 SLOBO 1905-1935
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306