Zdrav razum i pošteno srdce : pučki razgovori

E-građa, knjige
Naslov
Zdrav razum i pošteno srdce : pučki razgovori / Cesare Cantu ; po talijanskom izvorniku za hrvatski sviet preradio Ivan Despot. -
Impressum
Zagreb : Naklada Matice hrvatske, 1881. -
Materijalni opis
VIII,336 str. ; 22 cm
Jezik
Hrvatski
Napomena
Nagradjeno iz zaklade grofa Draškovića za godinu 1880.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj zbirci u Varaždinu.

Knjiga ova razlaže najprostijim načinom najzamršenija i najhitnija pitanja ljudskoga života; iz svake rieči provire velika, čista duša i plemenito srdce, a svrha čitavomu razlaganju je: da se Mednomu čovječanstvu oblakša težko breme života!
„Matica Hrvatska˝ na ponuku mnogih svojih prijatelja u Dalmaciji, pošto je hrvatski prerad ove knjige iz zaklade grofa Draškovića za god. 1880 nagradila, preuzela je i izdanje ove knjige za hrvatski sviet, te nedvoji, da je tim pružila knjigu, koja će u svakoj hrvatskoj obitelji imati obilna ploda. da je pružila narodu duševne hrane, da sad u najjačem zamašaju razvitka svoga stane na nepokretni stožer istine i pravde, vječnih načela razumnoga bića.
Ovom knjigom misli ,,Matica Hrvatska˝, da je zadovoljila i posvema patriotičnoj nakani pokojnoga grofa Ivana N. Draškovića, koji kad je liepu svoju zakladu za nagradjivanje hrvatskih knjiga „Matici˝ ostavio, naposeb se spomenu hrvatskoga puka, da mu se pruža zdrave i kriepke hrane, te pošto je „Matica˝ tečajem godina iz zaklade patriotičkoga ovoga hrvatskoga vlastela tolike knjige
raznog sadržaja nagradila i o svom trošku izdala, dužnost joj je bila, da nagradi jednom i izda knjigu, koja će vaskolikomu narodu načela pravde i istine, na temelju kojih on jedino može od nas svih željeni cilj postići, tumačiti i put pokazati, kako on do njih stići može.

Bog dao, da ova knjiga u hrvatskom narodu isto onoliko odziva nadje, kao što ga je obilno našla u talijanskom, da narod prisvoji ono što je dobra i valjana u njoj, te da osviestiv se bude imao junačke volje i čelične jakosti, da si stvori liepšu budućnost nego što mu je bila prošlost!

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Inv.br.
Info
Signatura
X399
U čitaonici!
Z 17 CANTU zdr
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306