Život u slatkoj vodi : uvod u limnologiju

E-građa, knjige
Naslov
Život u slatkoj vodi : uvod u limnologiju / August Thienemann ; prevela Vera Ehrlich. -
Impressum
Zagreb : Hrvatsko prirodoslovno društvo, 1953. -
Materijalni opis
95 str. : ilustr. ; 21 cm. -
Jezik
hrv, ger
Napomena
Prijevod djela: Des Leben im Susswasser. Eine Einfuehrung in die biologischen Probleme der Limnologie
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

Ova knjižica, već davno rasprodana, izašla je na njemačkom jeziku g. 1926., u vrijeme, kad se rađala svijest o tome, da je istraživanje slatkih voda samostalna nauka, kad je hidrobiologija, nauka o životu u slatkoj vodi, izrastala u limnologiju, nauku o slatkovodnom životu.
Otada je u svim kulturnim zemljama na tom području mnogo urađeno, iznijeto je mnoštvo novih činjenica i uvelike se izgradila zgrada naše nauke.
Ako ova knjižica unatoč tome poslije četvrt stoljeća ponovo izlazi u svom prvobitnom obliku, tek s nekim dopunama, to je moguće samo zato, što ona nije bila udžbenik limnologije.
U tako kratkoj knjižici nisam mogao ni približno iscrpljivo uvesti čitaoca u materiju i problematiku, na kojoj se gradi moderna limnologija.
Mogao sam tek nabaciti pojedine slike iz slatkovodnog života i iz njih razviti nekoliko glavnih problema, što ih savremena limnološka istraživanja nastoje riješiti.
Nadam se, da ova knjižica ne će biti lošija, ako sam u njoj više od drugih problema prikazao one, na kojima sam i sam najintenzivnije surađivao, iako je zbog toga prikaz dobio donekle lični biljeg.
Ta istinsko i duboko znanje o suvremenom stanju naše nauke možemo steći samo onda, ako poznajemo motive, koji su pojedinog istraživača vodili pri izboru njegovih problema, i ako poznajemo veoma zamršene i često o slučaju zavisne putove, koji su ga doveli do rješenja.

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Inv.br.
Info
Signatura
X894
U čitaonici!
55 THIEN živ
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306