Monoklonsko protutijelo za smanjenje rizika od infekcije respiratornim sincicijskim virusom u djece : doktorska disertacija

Fakulteti, doktorske disertacije
Naslov
Monoklonsko protutijelo za smanjenje rizika od infekcije respiratornim sincicijskim virusom u djece : doktorska disertacija / Tea Andabaka ; [mentor Bruno Baršić]. -
Impressum
Split : T. Andabaka, 2013. -
Materijalni opis
139 listova ; 30 cm + 1 optički disk. -
Jezik
hrv, eng
Napomena
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet.
Bibliografija: listovi 126-135. Summary.

SAŽETAK

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je glavni virusni uzročnik akutnih bolesti dišnih puteva kod djece.
Sva su djeca zaražena RSV-om barem jednom u prve dvije godine života, a u približno polovice djece infekcija će napredovati do bolesti donjih dišnih puteva koja može rezultirati hospitalizacijom, prijemom u jedinicu intenzivnog liječenja, potrebom za intenzivnom medicinskom terapijom i smrću.
U djece koja imaju druge ozbiljne zdravstvene probleme poput prerano rođene djece, te djece s kongenitalnom bolesti srca ili kroničnom bolesti pluća, postoji povećan rizik od komplikacija uzrokovanih infekcijom RSV-om.

Cilj je ovoga rada, koristeći znanstvene metode medicine utemeljene na dokazima, istražiti i procijeniti djelotvornost, sigurnost i troškovnu učinkovitost primjene monoklonskog protutijela palivizumab za smanjenje rizika od razvoja ozbiljne bolesti donjih dišnih puteva uzrokovane RSV-om u visokorizične dojenčadi i djece.

U radu je korištena metodologija izrade sustavnog preglednog članka koja je opisana u Cochrane Priručniku za sustavne preglede intervencija.
Rezultati ovog pregleda temelje se na podatcima iz sedam randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja obuhvaćaju ukupno 11 096 visokorizične djece, te na podatcima iz 34 ekonomske evaluacije u kojima su provedene analize troškova i učinaka.

Palivizumab se pokazao djelotvoran i siguran lijek za smanjenje pojavnosti ozbiljne RSV-bolesti donjih dišnih puteva u djece s kroničnom bolesti pluća, kongenitalnom bolesti srca i u nedonoščadi.
Djeca koja su primala palivizumab rjeđe su bila hospitalizirana, provela su manje dana u bolnici, rjeđe su morala u jedinicu intenzivnog liječenja i manje su dana primala terapiju kisikom nego djeca koja su primala placebo, dok je pojavnost štetnih događaja bila podjednaka u dvije skupine.

Troškovnu učinkovitost (isplativost) profilakse palivizumabom nije bilo moguće jednoznačno utvrditi.
U ekonomskim evaluacijama pronađene su značajne varijacije u pristupima modeliranju koje su dovele do velikih razlika u rezultatima isplativosti.
Isplativost imunizacije palivizumabom ovisi o potrošnji resursa koja se uzima u obzir, te o pragu isplativosti kojeg utvrđuju donositelji odluka u pojedinoj zemlji.
Otkriće jeftinog cjepiva protiv RSV-a učinilo bi RSV-profilaksu dostupnom i najsiromašnijim zemljama u kojima
teške bolesti donjih dišnih puteva značajno opterećuju pojedince i sustav.

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
X1044
U čitaonici!
D 2013 AND
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306