Povijest hrvatske književnosti : Knj. 1: Od humanizma do potkraj XVIII st. s uvodom V. Jagića o hrvatskoj glagolskoj književnosti

E-građa, knjige
Naslov
Povijest hrvatske književnosti : Knj. 1: Od humanizma do potkraj XVIII st. s uvodom V. Jagića o hrvatskoj glagolskoj književnosti / Branko Vodnik. -
Impressum
Zagreb : Matica Hrvatska, 1913. -
Materijalni opis
410 str. ; 25 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝METEL OŽEGOVIĆ˝ u Varaždinu. -

Predgovor.

hrvatska je književnost stara i velika i bogata, kakve nema nijedan tako malen narod, kao što smo mi, u Evropi.
Medju prosvjetnim strujama u srednjem vijeku, izmedju vizantinske i zapadno-evropske prosvjete, a u novom vijeku izmedju renesanse s juga i reformacije, poslije i drugih pokreta, sa sjevera i zapada, naš narod stoji na takovu području, da se sve to ovdje živo odbijalo, ma da je politički život Hrvata, naročito kroz više stoljeća borbe s Turcima, bio najnezgodniji za razvitak prosvjete.
Zato je naša književnost sa kulturno-historijskoga gledišta vanredno zanimljiva, pa je pored domaćih rado proučavaju i ugledni strani književni historici.
Kako je naša stara književnost i veoma bogata, rad se naših književnih historika od Šafarika i Kukuljevića do danas kretao u prvom redu oko izdavanja djela starih pisaca i oko biografsko-bibliografskog sabiranja podataka, ali u novije doba, osobito u zadnja dva decenija, Sve se većma javljaju monografije o pojedinim znatnijim piscima i čitavim književnim periodima.
Tako danas, na osnovu iznesene obilate gradje, a naročito na osnovu rezultata lijepoga niza vrijednih monografija, možemo pomišljati, i ako ne bez bojazni, i na cjelovitu povijesnu sliku naše književnosti na nešto široj osnovi, nego što smo je do u posljednja dva decenija, otkad se za ovu nauku u nas najviše uradilo, uopće i mogli imati.
Uza sve to ova je knjiga samo jedan pokušaj rješenja te zadaće, koji ne bi još ni izišao na svijetlo, da ga naše prilike kao jednu preprijeku potrebu ne požuruju, pa će ona potpuno izvršiti svoju namjenu, ako ovu potrebu — ma samo za neko vrijeme — zadovolji i ako bude povodom, da je ma i ne zadugo zamijeni djelo novo, potpunije i bolje.

...

Inv.br.
Info
Signatura
X1356
U čitaonici!
821.163.42(091) VOD POV 1-
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306