Prilozi za literaturu hrvatskih glagolskih spomenika : 3. hrvatski lucidar

E-građa, knjige
Naslov
Prilozi za literaturu hrvatskih glagolskih spomenika : 3. hrvatski lucidar / napisao Ivan Milčetić. -
Impressum
Zagreb : Tisak dioničke tiskare, 1890. -
Materijalni opis
117 str. ;24 cm. -
Jezik
scc, lat
Napomena
(Preštampano iz 23. knjige Starina JAZU). - 5514/52. - 6047/52.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝METEL OŽEGOVIĆ˝ u Varaždinu. -

Dok se u Zagrebu i u Biogradu mnogo privrijedilo i još se mnogo privređuje povijesti naše kniževnosti izdavanem, opisivane ni i objašnavanem srpskih rukopisnih starina, te je i jugoslavenska akademija, osobito trudom V. Jagića i S. Novakovića, iznijela na svijet u svojim „Starinama“ velik broj takih priloga : oko hrvatskih se glagolskih spomenika poslije smrti Ivana Brčića i poslije odlaska Jagićeva iz Hrvatske malo tko stara.
Ja ću, osjećajući prazninu u toj grani naše nauke, kušati prema svojim slabim silama iznositi na javu plodove svoga nastojana.
Meni je, rođenu u rasadniku hrvatskih glagolskih rukopisa, gdje se glagoliea spasla u crkvi sve do dana današnega, a u javnom životu do prvih desetina ovoga vijeka, dobro poznato glagolsko pismo iz djetinstva, pa sam već, bivši gimnazijski učenik, rad sabirao glagolske rukopise i knige.
Tako sam stekao neku vještinu u čitanu i razumijevahu glagolskih spomenika, a kako mi je nekako žao, da ostaju zaboravfeni, odlučih, da ih, koliko umijem, proučim, pa da svoja izučavana izdadem na svijet.

Ja ću se iznajprije pozabaviti oko djelâ, što se nalaze u mojoj zbirci ili u mom zavičaju: pored tačna opisa, izložiću jezične osebine, a znatnije ću tekstove prirediti za tisak.
...

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
X1363
U čitaonici!
B473 MILČETIĆ p
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306