Elektroni

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Elektroni / Robert A. Miliken ; [preveli s engleskog Mihailo Radovanović i Milka Radojčić]. -
Impressum
Beograd : Prosveta , 1948-1949. -
Materijalni opis
2 sv. (707 str) : ilustr., graf. prikazi ; 23 cm
Jezik
scc, eng
Napomena
Prijevod djela: Electron (+and-), protons, photons, neutrons, mesotrons, and cosmic rays.

PREDGOVOR PRVOM IZDANJU (1934)
Izdavačko preduzeće Univerziteta u Čikagu objavilo’ je 1917 god. malu knjigu pod naslovom Elektron; namera te knjige bila je da se na jedan dosta uprošćen način prikažu neki noviji razvici u fizici, sa kojima je bio tesno združen i moj sopstveni rad. 1924 god. pojavilo se prerađeno izdanje ovoga dela.
Nekoliko godina docnije imao sam čast da na Kornelovom univerzitetu održim predavanja „The Messen-gerledures˝, u kojima sam još više proširio i upotpunio ove „novije razvitke˝.
Ova knjiga je proizišla neposredno iz ovih Messenger predavanja, ali ona je istovremeno i pokušaj da, u granicama moje moći, što vernije prikaže stanje kakvo je bilo u tome pogledu na dan njenog objavljivanja, 1 januara 1935 god.
U izvesnom smislu ovo delo može se smatrati kao treće pregledano izdanje Elektrona, ali ono se razlikuje od većine pregledanih izdanja u dvema pojedinostima/’ Prvo, na zahtev izdavača učinjen je pokušaj da se u odeljak o Elektronu unesu samo takve izrnene koje zahteva ispravnost savremenog prikazivanja naučnih činjenica, i zaista obradovao sam se, i donekle iznenadio, što sam našao da je istoriski način prikazivanja, koji je prvobitno usvojen, učinio korenite pro-mene, čak i danas nepotrebnim i nepoželjnim.
Drugo, porast otkrića i brzina napretka u fizici, računajući od stupnja na kome se dna nalazila u 1924 god., stvorili su neophodnu potrebu da se doda šest potpuno novih glava (XI—XVI): „Talasi i čestice˝, „Otkriće i postanak kosmičkih zrakova˝, „Rotacioni elektron˝, „Pozitron˝, „Neutron i transmutacija elemenata˝ i „Priroda kosmičkih zrakova˝, tako da u ovoj pojedinosti knjiga uopšte nije neka prerada.
Ilustracioni materijal takođe je više nego udvojen, i pretstavlja značajnu crtu ove knjige.

Inv.br.
Info
Signatura
S1274 Sv. 1
U čitaonici!
53 MILLI ele
S1275 Sv. 2
U čitaonici!
53 MILLI ele
UKUPNO: 2
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306