Banner
Point d.o.o.

Varaždinski književni zbornik : (svezak XVI)/ uredništvo Ivanka Kunić, Barica Pahić, Mirjana Pospiš. -

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2582
Naslov
Varaždinski književni zbornik : (svezak XVI)/ uredništvo Ivanka Kunić, Barica Pahić, Mirjana Pospiš. -
Impressum
Varaždin : VKD, 2013. -
Materijalni opis
151 str ; 24 cm
ISBN
1331-4378
Jezik
Hrvatski

PROSLOV
Vrijeme je za promjene
Varaždinsko književno društvo djeluje od 1994. godine sa zadatkom promicanja i poticanja književnog stvaralaštva Varaždinske županije, a posebice njegovanja kajkavske književnosti.
Prvi svezak Zbornika objavljen 1996. godine predstavio je novu grupu književnika i nagovijestio promjene u kulturnom životu grada Varaždina.
Od početka djelovanja Varaždinsko književno društvo surađuje s Ogrankom Matice hrvatske u Varaždinu, Glazbenom školom u Varaždinu, Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović˝, te dramskim umjetnicima Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Nakon dvadeset godina djelovanja, odricanja i nesebičnog rada članova Varaždinskog književnog društva, došlo je vrijeme za promjene.
U prvom redu treba organizirati rad s mladim autorima i objavljivati njihove radove u Zborniku, kako bi stekli samopouzdanje za kreativni senzibilitet.
Zatim treba utemeljiti nove natječaje u spomen na znamenite književnike iz Varaždina (spomenut ću samo neke: Ivan Belostenec, Gustav Krklec, Zvonko Milković, Dragutin Rakovac, Branko Vodnik i drugi), i zatražiti novčanu potporu od Ministarsiva kulture.
Isto tako treba razmisliti o utemeljenju međunarodnog književnog natječaja za kojega bi novčana sredstva osigurale pojedine države Europske unije.
Za sve spomenute natječaje potrebno je pronaći originalne ideje i sadržaje, koji bi privukli medijsku pozornost i osigurali novčana sredstva za njihovu realizaciju.
Nakon dvadeset godina, zreliji smo i mudriji, te svjesni činjenice da je došlo vrijeme za promjene.
Tugomir Orak

Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
B1694
U čitaonici!
821.163.4 VKZXVI
IVA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306