TVB-televizor

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
TVB-televizor / Miroslav Tadej. -
Impressum
Zagreb : Tehnička knjiga, 1970. -
Materijalni opis
422 str. : ilustr. ; 25 cm
Jezik
Hrvatski

U V O D
Poslije nedavno izašlog trećeg izdanja moje knjige »TVO-televizor« čije je prvo izdanje izašlo 1958. godine, televizija u boji došla je iz Amerike u Evropu, a očekujemo da će uskoro doći i. k nama.
Televiziju u boji treba da dočekamo teorijski pripremni da bi mogli prijeći na konkretan rad.
Odmah moram napomenuti da ovo epohalno čudo ljudskog duha, odnosno tehnike, na žalost nije jednostavno.
Zato prilaženje televiziji u boji zahtijeva prethodno dobro poznavanja opće radio–tehnike, televizije, a malo i matematike.
»Televizor u boji«, u tekstu ćemo ga nazivati »TVB-televizor«, smatram nastavkom knjige »Televizor«, koju ćemo u tekstu nazivati »TVO–televizor«, pa se na nju tokom izlaganja i pozivam, a materiju iznesenu u »TVO-televizoru« smatram poznatom.
Pozivajući se na moju knjigu ˝TV-servis˝ upotrebljavat ću kraticu TVS, za ˝vidi TV-servis˝, kao i ˝TVO˝ za ˝vidi TVO˝.
Matematski izvodi, bez kojih se elementarna fizikalna predstava i funkcioniranje televizora u boji može razumjeti, oivičeni su s desne strane teksta vertikalnom linijom.
Međutim za dobro razumijevanje rada televizora u boji potrebni su i ti izvodi.
Napomenimo još u uvodu žalosnu činjenicu da Evropa nije uspjela da izabere jedan zajednički televizijski sistem u boji, pa zato moramo poznavati sva tri.
Međutim, važno je dobro poznavanje osnovnog NTSC sistema, pa je dodatke uvedene PAL–om i preinake uvedene SECAM-om tada lakše savladati.
Da bi prilaznicima televizije u boji olakšao put i spriječio zbrku do koje se dolazi iznoseći (makar i samo shematski) razlike NTSC—PAL–SECAM-a na početku dok čitaoci još ne poznaju materiju, kako je to u literaturi uobičajeno, naš redoslijed će biti: teorija boja, kineskop u boji, NTSC-sistem, razlike i dopune do PAL–a, razlike i dopune do SECAM-a.
...

Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306