Banner
POLJOPRIVREDA

Iz prakse sa kemijskimi gnojivi ili uspjesi polučeni kemijskimi gnojivi na poglavito gospodarske biljke...

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Iz prakse sa kemijskimi gnojivi ili uspjesi polučeni kemijskimi gnojivi na poglavito gospodarske biljke u kr. sveučilištnom botaničkom vrtu u Zagrebu / Izveo i napisao Mat. J. Dudan. -
Impresum
Zagreb : Vlastita naklada, 1893. -
Materijalni opis
88 str ; 20 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj zbirci u Varaždinu.

PREDGOVOR.

Evo poslje pet mjesečnog neprestanog rada pošlo mi je za rukom, da dovršim pokuse gnojenja na najvažnije naše gospodarske biljke, kao pšenicu, raž, zob, ječam, kukuruz, proso, korun, djetelinu, ljekaricu (lucernu), grašak, pasulj i konoplju sa kemijskimi gnojivi u kr. sveučilištnom botaničkom vrtu u Zagrebu.
Pošto su me ovi pokusi mnogo truda stajali, a vrlo povoljno izpali, to sam odlučio, da ih odmah javnosti predam, e da se naši gospodari još sada prije jesenskih usjeva sa ovimi resultati upoznadu te okoriste, pa baš stoga sam unapried u „Gosp. Listu˝ br. 16 od 20. tek. mjeseca, prijavio izdanje ove knjižice.
Buduć takove publikacije, ako se lih spisatelj ograniči da nabraja brojeve polučene, bivaju dosta suhoparne, te šire gospodarske krugove nezanimaju, to sam ja nastojao, u koliko mi je kratko vrieme dopuštalo, da tu mahnu što moguće odstranim.
U tu svrhu uvrstio sam prije svega poučnih naputaka za racionalnu težatbu pojedinih biljka o kojim se bavim, a napokon sam polučene brojeve raznih priroda kritično ilustrirao, obzirom na našu domovinu.
Prama razvitku pojedinih pokusa, poglavja knjižice su izpala sad kraća, sad dulja, česa nadam .se nije nego u prilog stvari.
Obzirom pak, da je naše poljodjelstvo još dosta primitivno, morao sam neke stvari obširnije razpravljati, te da se bolje uzmogne shvatiti djelovanje gnojenja na tlo, pridodao sam moj članak: „Kako može svaki poljodjelac točno doznati, na jednostavan način, kojimi plodonosnimi počeli mu tlo oskudjeva˝ iz „Gosp. Lista˝ br. 12. o. g.
Zatim da se glede izplaćivanja gnojenja kemij. gnojivi naši gospodari još bolje osvjedoče, uvrstio sam pri koncu drugi moj članak „Kako da se rabe kemijska gnojiva kao nadopunjak stajskom gnoju?˝ iz „Gosp. lista˝ br. 13. buduć oba ta članka našla priznanje u gospodarskih krugovih.

Kako je ciela knjižica namienjena, da bude služila napredku našeg zanemarenog poljodjelstva, to se nadam, da će kod svih rodoljubnih gospodara naći priznanja, pa ako bude samo to polučila, ja ću biti tim uspjehom vrlo zadovoljan.
U Zagrebu, 23. kolovoza.
Mat J. Dudan.

Osobe
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X362
On-line
631.8 DUDAN izp
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306