Banner
POLJOPRIVREDA

Uzgoj krumpira

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Uzgoj krumpira / Marko Mohaček. -
Impresum
Zagreb : Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima ; 1937. -
Materijalni opis
95 str. : 20 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

NAŠA PROIZVODNJA KRUMPIRA
Prema službenoj statistici) urodilo je u Jugoslaviji « razdoblju od 1922. do 1931. godine toliko krumpira, da je na jedan hektar) zasađene površine došlo poprečno 50.37 metričkih centi gomolja u godini dana (ili oko 29 metr. centi na katastralno jutro2).
No proizvodnja krumpira nije u cijeloj državi jednaka.
Ima krajeva, u kojima rodi poprečno preko 150 metričkih centi3) krumpira na hektar, ali ima i krajeva, gdje hektar površine ne može da donese poprečno ni 10 metr. centi krumpira, jer je veći dio površine kamenit i posve neplodan.
Takve neplodne krajeve ima na pr. Crna Gora i Dalmacija, ali nekoliko neplodnih srezova ima i u Hrvatskoj (kao na pr. srezovi: Kastav, Sušak, Udbina i još neki drugi).
Cijela Hrvatska i Slavonija uzeta kao cjelina proizvela je 1931. godine poprečno samo 49 metr. centi krumpira na hektar (t. j. 28.2 mtc. na katastralno jutro), dakle približno jednako proizvodnji cijele države kao cjeline.
Unatoč tako malenoj proizvodnji krumpira na 1 hektar ipak kod nas rodi dovoljno krumpira za prehranu svega pučanstva, jer su krumpirom svake godine zasađene razmjerno velike površine zemljišta.
....

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X853
On-line
58 MOHAČ uzg
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306