Banner
POLJOPRIVREDA

Alkohol kao sredstvo za pogon eksplozivnih motora u inostranstvu i kod nas

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Alkohol kao sredstvo za pogon eksplozivnih motora u inostranstvu i kod nas : po nalogu Saveza poljoprivrednih pecara žeste k. z. u Zagrebu i Centralne rafinerije poljoprivrednih pecara žeste k. z. u Slav. Brodu / napisali Viktor Koudelka i Josip Bombelles. -
Impresum
Zagreb : Savez poljoprivrednih pecara žeste K. Z., 1930. -
Materijalni opis
38 str. ; 24 cm. -
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici GMV Varaždin.


UVOD.

Na drugoj svjetskoj konferenciji za energiju održanoj od 16.—25. juna 1930. u Berlinu naveli su referenti za automobilizam i aeronautiku Dr. Heller i Dr. Brandenburg, da se danas kreće na kruglji zemaljskoj više od 30 milijuna motornih vozila sa ukupnom snagom od nekih 600 milijuna HP.

Opskrba tako ogromnog broja vozila sa potrebitim pogonskim sredstvima postala je važnim ekonomskim i tehničkim pitanjem za sve a napose za one države, koje nemaju izvora nafte te su upućene na to, da svu svoju potrebu podmiruju uvozom iz inostranstva.
U tim se državama zadnjih godina došlo do spoznaje, da je iz ekonomskih i narodno-obrambenih razloga neophodna nužda, da se nađe puta i načina, kako će se iz domaćih produkata stvoriti sposobno pogonsko sredstvo, koje će nadomjestiti sasvim ili djelomice inostrani proizvod.
Tko je posljednjih godina pratio to pitanje, mogao je konstatovati, kako se redom u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Českoslovačkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Španiji i u nekim prekomorskim zemljama sve više počeo upotrebljavati alkohol u smjesi sa benzinom ili benzolom kao pogonsko sredstvo i da se u većini navedenih država zakonima propisalo prisilno miješanje alkohola sa benzinom.
...

Osobe
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1680
On-line
621 KOUD alk
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306