Banner
Point d.o.o.

Uputa u fotografiju : sa 90 slika, 7 tabla i 8 umjetničkih priloga

Materiale elettronico, libri Vrsta gradje
Titolo
Uputa u fotografiju : sa 90 slika, 7 tabla i 8 umjetničkih priloga / napisao Juraj Božičević. -
Edizione
2. popunjeno izd.
Impressum
Zagreb : Naklada Ise Weissa, 1927 (Zagreb : Tiskara A. Engel)
Descrizione materiale
VIII, 224 str., [16] str. s tablama : ilustr. ; 19 cm.
Lingua
Hrvatski
Nota
Bibliografija: str. [215]-217.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

Predgovor prvom izdanju.

Fotografija (svjetloslikarstvo) silno se zadnja dva decenija raširila po čitavome svijetu, a to ima da zahvali s jedne strane jednostavnosti postupka, a s druge svojoj najraznoličnijoj upotrebi u svakoj grani ljudskoga znanja i umijenja, te što je ona veoma ugodan i obljubljen šport.
I naša domovina broji već lijep broj ljubitelja (amatera) ove krasne umjetnosti, kojom se u dokolici bave.
A1 je na žalost mnogo, dapače veći dio onih, koji fotografiju smatraju igračkom, te lakoumno potrate mnogo skupocjenog materijala, a da se na koncu ne mogu pohvaliti niti jednom iole valjanom slikom : svaka imade kojekakovih mana i nedostataka, kojima ne znadu pravoga uzroka, te niti znadu niti se brinu, kako bi im se u buduće uklonili.
Nu onaj, koji ima nešto ukusa i smisla za ljepotu i koji je imao prilike vidjeti, kakva nam upravo remek-djela može dati fotografija, ne će se nikako zadovoljiti sa svojim kakvimgod neuspjelim slikama, nego će nastojati oko toga, kako bi se što više usavršio, te druge naprednije barem dostigao.
Uzroci neuspjeha u fotografiji temelje se na pomanjkanju teoretskog i praktičnog znanja.
Teoretsko se znanje postizava proučavanjem knjiga ob ovom predmetu, a praktično vježbanjem prema napucima, što se u knjizi nalaze.
Svaki bi početnik morao, prije nego li uopće kupi potrepštine za izrađivanje fotografija, proučiti knjigu o fotografiji, jer će iz nje saznati, da u prvome redu bjš te potrepštine doprinose uspjehu i valjanosti slike.
Kad je pak prema svojim sredstvima, nabavio fotografske potrepštine, onda bi i opet morao pitati knjigu za savjet i pomno proučiti one dijelove, koji mu za izrađivanje slike upravo trebaju.
Tko tako čini, lako će se ukloniti mnogim pogreškama i s vremenom se tako izobraziti, te će producirati slike, kojima ne će biti prigovora ni s tehničke ni s umjetničke strane.
Osim toga uštedit će mnogo gorko razočaranje i skupocjenog fotografskog materijala.
...

Persone
Autore del testo
Parole chiave
Ricerca testuale
N.Inv.
Info
Segnatura
X2209
On-line
77.2 BOŽIĆ upu
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306