Banner
Point d.o.o.

Počeci umjetnosti u Osijeku

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Počeci umjetnosti u Osijeku / Josip Boesendorfer. -
Impresum
Osijek : Arheološki klub Mursa, 1935. -
Materijalni opis
18 str. : ilustr. ; 23 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

Riječ izdavača.

Ne znamo da li se i u prastaro doba naselje uz Dravu na tlu današnjega Osijeka bilo čime odlikovalo pred drugim okolnim naseljima, ali u historijsko doba ono se je uvijek isticalo kao važno vojničko mjesto.

To je u toku povijesnih događaja bilo, dašto, i razlogom da se je često mijenjalo i posve izmijenilo njegovo stanovništvo i da se je njegova povijest odigravala na mahove, no uvijek se, u svakom razdoblju, tu razvija stanovito blagostanje i njime diže životni standard, a to je - kako znamo - oduvijek preduvjet svakoga kulturnog napretka.

Tako se je, eto, i u potonjem vojničkom Osijeku, onom što je nastao iza njegova oslobođenja od Turaka i trajao do potkraj prošlo stoljeća, razvio specifični kulturni život koji se je, među ostalim, očitovao veoma vidno i na polju likovnih umjetnosti i srodnih obrta.

Osječanin, gosp. profesor dr. Bösendorfer prikazuje nam u ovom malom prikazu taj period osječkih umjetničkih nastojanja iznoseći što se je od toga do danas održalo, ma i kao historijski spomenik, a potpisani klub izvršujući time dio svoje zadaće i svoga programa, izdaje taj prikaz i posvećuje ga Osječanima.

U Osijeku, koncem ožujka 1935.

Za Arheološki klub »Mursa«
pretsjednik Milan Blažeković

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2274
On-line
7(497.5) BOS poč
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306