Banner
POLJOPRIVREDA

Ampelografski atlas

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Ampelografski atlas / Zdenko Turković. -
Impresum
Zagreb : Poljoprivredni nakladni zavod, 1952. -
Materijalni opis
[nepag.] : ilustr. ; 49 cm

U ovoj zbirci prikazane su sorte grožđa u bojama, koje se uzgajaju u Jugoslaviji, a napose u Hrvatskoj.
Kultura vinove loze razvijala se ovdje, i danas se razvija, u vrlo različitim utjecajima, a to naročito vrijedi za klimu.
Na primjer, mnoge sorte koje se uzgajaju u zoni Jadranskog mora, ne uspijevaju u sjevernoj Hrvatskoj, u Sloveniji ili u drugim krajevima uz Savu, Dravu i Dunav, i obratno.
Zanimljivost Jugoslavije u ampelo-grafskom pogledu leži upravo u tome, što su se sortimenti pojedinih krajeva razvijali ne samo autohtono, već i prilivom sorata iz susjednih zemalja.
I to: iz Mediterana i Italije u naše jugozapadne krajeve; iz Francuske i Njemačke izravno ili preko Austrije u sjeverne krajeve; iz Mađarske u sjeveroistočne, a Dunavom iz Levanta i iz Grčke u jugoistočne krajeve.
Za razvitak našeg sortimenta najvažnije je stanje, kakvo je ustanovljeno oko god. 1850.
Ovaj sortiment naveden je pod oznakom »stari«, za razliku od »novog«, koji se počeo postepeno razvijati potkraj XIX. stoljeća, uglavnom pod utjecajem novo nadošlih sorata iz zapadne Evrope.
Poznato je, da vinogradari, s manje ili više opravdanja, nerado mijenjaju svoje sorte.
Zato su se još j danas, na primjer, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzdržali nasadi, u kojima su »stare« i »nove« sorte tako izmiješane, da je kadšto i samim vlasnicima nepoznat njihov sastav i omjer.
Međutim, ova šarolikost smanjuje se prema istoku zemlje, gdje pretežu čistiji nasadi manjeg broja sorata.
U ovom kratkom prikazu valja napomenuti i obrat u vinogradarstvu u drugoj polovici XIX. stoljeća zbog katastrofalnog nastupa dotada nepoznatih gljivičnih bolesti i raznih štetnika, a naročito propast vinove loze na vlastitom korjenu od filoksere (Phylloxera vastafrix) i obnovu vinograda na američkim podlogama.
Adaptacija američke loze prema tlu i njen afinitet kao podloge prema vinovoj lozi; potreba suzbijanja tih novih bolesti i štetnika, kao i drugi problemi, čine »novo« vinogradarstvo različitim od načina rada u takozvanoj predfiloksernoj eri.
Posve je, dakle, razumljivo, da se i sastavi sortimenta vinove loze pomalo prilagođuju novim prilikama.
Negdje s više, a drugdje s manje uspjeha.

Osobe
Autor teksta
Ilustrator
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2477
On-line
634 TURKO amp
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306