Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Zaslužni Varaždinci

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Zaslužni Varaždinci / Antun Golob. -
Impresum
Varaždin : Vlastito izdanje, 1982. -
Materijalni opis
161 str. : ilustr. ; 24 cm
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

PREDGOVOR
Ova je knjiga moj skroman dar 800—godišnjici Varaždina, prilog njegova dugogodišnjeg novinara i kroničara.
Niz od sedamdesetišest zaslužnih Varaždinaca počeo sam pisati prije nekoliko godina, objavljujući te kratke biografije bez književnih ili znanstvenih pretenzija u emisijama Radio–Varaždina i u ˝Varaždinskim Vijestima˝, da bi to intenzivnije (i svakog tjedna) radio u godini proslave.
Zato su naša lokalna sredstva informiranja ponajprije zaslužna što je došlo do ostvarenja moje zamisli.
Čini mi se da će ova knjiga, koja je prije svega novinarski, informativni rad, korisno poslužiti svima onima koji vole naš grad i žele ga još bolje upoznati.
Bit će to, nadam se, podloga i, možda, poticaj, da netko danas sutra napiše i opsežnije djelo o istaknutim Varaždincima ( i ne samo o mrtvima), što oni, svakako, zaslužuju.
Ističem da je njima redom, gotovo bez iznimke, zajednička crta ljubav prema našem gradu i domovini, borba za humaniji život, napredak i blagostanje naroda, za slobodu, bez obzira radilo se o najstarijima među njima, o Vramcu, Belostencu, Lalangue–u, Francelju ili Jagiću, o našim suvremenicima Milkoviću, Stanćiću ili Košćecu, ili o revolucionarima na čelu s Florijanom Bobićem i Gabrijelom Santom.
Zaista se vrijedno upoznati s njihovim djelima i životom, ustvari (za mnoge), s nepoznatim stranicama knjige povijesti našega grada.
Svijestan sam da su ovdje izostale neke zaslužne licnosti, što ubuduće treba ispraviti.

Običaj je da se navedu i izvori podataka.
To su mnogobrojne knjige, leksikoni, zapisi i sjećanja o tim Varaždincima, podaci koje je trebalo prikupljati, uspoređivati i provjeravati na mnogim mjestima, tražiti slike, a biografijama nekih suvremenika dodao sam i vlastite dojmove i uspomene, gledajući ih, prije svega, kroz prizmu života našega grada i njihove ljubavi za njega.
Zato mi ne treba uzeti za zlo što sam neke od njih ˝prisvojio˝ za Varaždin (Gaja, Krležu, Krkleca, Cesarca i druge, naprimjer).
Na kraju, zahvaljujem kolektivu Varaždinskog magazina — VAME, što mi je susretljivo pomogao u izdavanju ove knjige, kojoj bi priličilo da se pojavila u vrijeme prošlogodišnje proslave, u sklopu tadašnje izdavačke djelatnosti, ali za nju nikad nije kasno kad su u pitanju zaslužni Varaždinci.
AUTOR

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X2672
On-line
929 GOLOB zas
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306