Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

[Sedamdeset pet] 75 godina Šahovskog društva ˝Varaždin˝ : Varaždin 1904-1979

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
[Sedamdeset pet] 75 godina Šahovskog društva ˝Varaždin˝ : Varaždin 1904-1979 / Milan Rogić. -
Impresum
Varaždin : Šahovsko društvo ˝Varaždin˝, 1982. -
Materijalni opis
304 str. : ilustr. ; 24 cm
ISBN
š
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

Riječ autora
U Varaždinu i njegovoj okolici te u Hrvatskom zagorju i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske šahovska igra je bila poznata i prihvaćena već u XVI i XVII stoljeću a možda i ranije.
Igralo ju je hrvatsko plemstvo i to najviše zbog zabave.
Poslije šah prihvaćaju studenti, daći, činovnici te ostali građani Varaždina, a medu njima trgovci i zanatlije, kao i vojna lica koja su se nalazila na raznim dužnostima u gradu.
Na osnovi do danas istraženih i utvrđenih podataka, na teritoriju Hrvatske najprije je počela djelovati šahovska organizacija u Zagrebu, i to potkraj XIX stoljeća, da bi već na samom početku XX stoljeća i u Varaždinu bila osnovana i kod nadležnih vlasti registrirana prva šahovska organizacija, tako, da se ove dvije ubrajaju među najstarije registrirane šahovske organizacije u Hrvatskoj.
Šahovsko društvo »Varaždin«, koje je i danas jedino aktivno u gradu, proslavilo je 1979. godine svoj velik i značajan a za šahovske organizacije u nas rijedak i izuzetan jubilej 75. obljetnicu svoga postojanja i rada.
Ono nastavlja započetu tradiciju »Varaždinskog šah društva« osnovanog 1904. godine kao i »Varaždinskog šahovskog kluba« osnovanog 1922. godine.
...

Osobe
Autor teksta
Urednik
Ilustrator
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X2673
On-line
794 ROGIĆ sed
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306