Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Planinarski vodič po Hrvatskom Zagorju : Prilog ˝Naših planina˝ 1960

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Planinarski vodič po Hrvatskom Zagorju : Prilog ˝Naših planina˝ 1960 / Željko Poljak. -
Impresum
Zagreb : Izd. Planinarski savez Hrvatske, 1960. -
Materijalni opis
62 str. ; 18 cm
Jezik
Hrvatski

PREDGOVOR
Nepregledna je literatura koja je do danas izašla o Hrvatskom zagorju, no do danas još nitko nije pokušao ovo područje obraditi cjelovito s planinarskog stanovišta.
Neumorni planinarski rad posljednjih decenija, šest planinarskih domova na šest zagorskih planina, ne računavši Medvednicu, stotine kilometara markiranih putova, konačno su urodili plodom i interes za ovo planinsko područje svakim danom sve više raste.
Treba posebno istaknuti aktivnost planinarskih društava Hrvatskog zagorja posljednjih godina.
Svake godine nekoliko puta se održavaju zajednička savjetovanja sa svrhom koordinacije rada i popularizacije planinarstva.
Takovih sastanaka održano je do sada četrnaest, svaki puta na drugoj zagorskoj planini ili planinarskom domu. »Slet mladih planinara Hrvatskog zagorja’-’ koji se održava svake godine, postao je već tradicionalan i na njemu redovno prisustvuje i preko hiljadu planinara, ne samo iz Zagorja nego i iz čitave Jugoslavije.
Do sada su održani ovi sletovi: I. na Ivančici 1957, II. na Ravnoj gori 1958, III. na Strahinjčici 1959. i IV. na Kalniku 1960. godine.
Misao o potrebi ovoga vodiča nikla je na savjetovanju planinarskih društava Hrvatskog zagorja u vezi sa potrebom da se izda priručnik za planinare koji bi htjeli proći »Zagorski planinarski put« (ZPP), dužinski put planinama Hrvatskog zagorja, označen 1958. godine.
U početku je namjera bila izdati opis trase ZPP-a, ali je ta misao uskoro prerasla i zahvaljujući zalaganju zagorskih društava, došlo je do izdavanja ovog vodiča, četvrtog u nizu planinarskih vodiča, što ih izdaju »Naše planine«.

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2902
On-line
796 POLJAK pla
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306