Banner
Point d.o.o.

Ciklonska aktivnost u Zapadnom Sredozemlju = Cyklonic Activity in the West Mediterranean : rasprave i studije - Memoires - 7

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Ciklonska aktivnost u Zapadnom Sredozemlju = Cyklonic Activity in the West Mediterranean : rasprave i studije - Memoires - 7 / Đuro Radinović, Dragoljub Lalić. -
Impresum
Beograd : Savezni hidrometeorološki zavod, 1959. -
Materijalni opis
57 str. : ilustr. ; 29 str. -
Napomena
Bibliografija: str. 50.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici DHMZ u Zagrebu.

UVOD

Prateći razvoj procesa na sinoptičkim kartama, još od prvih dana primene sinoptičkog metoda, primećeno je da izvesne oblasti na Zemlji imaju izuzetnu važnost za neke vrste procesa.
Tako se neke oblasti ističu po stvaranju ciklona dok druge pokazuju tendenciju za gašenje ciklonske aktivnosti.
Na bazi 40-godišnje statistike Petterssen (3, str. 266) je prikazao raspored čestine pojavljivanja ciklogeneze iznad pojedinih oblasti na sevemoj hemisferi.
Jedna od takvih oblasti koja ima značaja za prognozu vremena u južnom delu Evrope je oblast Zapadnog Mediterana.
Šta više, po Petterssen-u ovo je oblast sa procentualno najvećom čestinom obrazovanja ciklona na sevemoj hemisferi.
Pored upadljive činjenice da je ova oblast ciklogenetična, mnogi prognostičari su u svakodnevnom radu primetili da sinoptički razvoj u ovoj oblasti pokazuje ćudi koje su karakteristične samo za ovaj region, pa se zato javljaju iznenađenja ukoliko se prognostička pravila, korišćena za razvoj sinoptičke situacije na drugim mestima, primene i na ovu oblast bez da se uzmu u obzir specifični uslovi.

Dalja zapažanja su pokazala da je najčešća pojava ciklogeneze u oblasti Zapadnog Mediterana vezana za Đenovski Zaliv.
Zatim, da je najveća čestina obrazovanja ciklona u hladnoj polovini godine, kao i da se ciklogeneza vrlo često javlja pri prodorima hladnijih vazđušnih masa u ovu oblast.
Međutim, iskustvo pokazuje da ovde postoji širi spektar uslova koji treba da budu zadovoljeni pa da dođe do ciklogeneze.
S obzirom da ovi uslovi nisu dovoljno proučeni, prognostičari još uvek procenjuju ciklonski razvoj u Zapadnom Sredozemlju po malom broju indikatora, koristeći uglavnom nedefinisano iskustvo za prognozu intenziteta razvoja ciklona.

Polazeći od značaja ciklonske aktivnosti u Zapadnom Sredozemlju za vreme u našoj zemlji kao i od činjenice da danas stoji na raspoloženju veliki broj pouzdanih podataka — u prizemlju i na visini — prišlo se proučavanju sinoptičkih procesa u ovoj oblasti, sa ciljem da se dođe do izvesnih rezultata koji bi se mogli koristiti za prognozu vremena.

Depresije u Zapadnom Sredozemlju nemaju većeg uticaja na vreme u našoj zemlji u periodu svog razvoja, kad su obično stacionarne, već kad kao formirani sistemi krenu prema istoku.
Zbog toga bi bilo nepotpuno proučavanje ako se ne bi obuhvatile i putanje koje većim delom prolaze preko ili pored naše zemlje.
S obzirom da obim i kvalitet podataka opada što se ide unazad, to je odlučeno da se za proučavanje ovog problema uzme sinoptički materijal za poslednjih deset godina (period 1949—1958).

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1704
U čitaonici!
551-58 RADIN cik
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306