Banner
Point d.o.o.

Tragovi

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Tragovi / Jasminka Štimac. -
Impresum
Varaždin : Knjižničarsko društvo Varaždinske županije, 2019. -
Materijalni opis
36 str. : ilustr. u bojama ; 17 cm. -
ISBN
9789534870617

PREDGOVOR

Dokumentacija Knjižničarskog društva Varaždinske županije nastajala je tijekom sedam desetljeća (1949. - 2019.) i pohranjena je u šest registratora u kojima se nalaze pozivi, zapisnici, pristupnice, dopisi, statuti, rješenja o registraciji, planovi, izvještaji, radni i promidžbeni materijali te evidencija o financijskom poslovanju.
Starija građa čuva se u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović˝ Varaždin, a registrator s najnovijom građom, nakon provedenih izbora, preuzima aktualni predsjednik Društva i privremeno pohranjuje u knjižnici u kojoj radi.
Sačuvana građa je štura i nepotpuna, a za pojedina razdoblja nedostaju ključni dokumenti.
U pokušaju rekonstrukcije djelovanja Društva i njegovih članova stoga je korištena i dokumentacija iz specijalnih zbirki varaždinske Gradske knjižnice te privatnih arhiva.
U Zavičajnoj zbirci „Warasdiniensia˝ čuva se osobna dokumentacija gospođe Vande Milčetić, utemeljiteljice Društva, koju je darovala njezina obitelj.
Sastoji se od pet registratora, a najdragocjeniji su rukopisi njezinih izlaganja i radova koje je pripremala za objavljivanje te korespondencija s uglednim knjižničarima.
Dio efemerne građe također se čuva u Zavičajnojzbirci, a u tjedniku Varaždinske vijesti tijekom godina zabilježena su brojna događanja vezana uz knjižničarsku struku.
U zbirci BDI (Bibliotekarstvo - Dokumentacija - Informacija) nalazi se knjižnična građa iz koje se mogu saznati informacije o radu različitih strukovnih društava i aktivnostima njihovih članova pa i o zavičajnim knjižničarima.
Od periodičkih publikacija posebno treba istaknuti: Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Knjiga i čitaoci, Bilten BIS, Novosti HKD i Godišnjak Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović˝ Varaždin.
Neki naslovi dostupni su u digitalnom obliku. Najmlađi e-časopis je Kontekst Knjižničarskog društva Varaždinske županije koji se objavljuje od 2015. godine.
U dokumentaciji Knjižničarskog društva Varaždinske županije nisu sačuvane fotografije, već su ih za ovu prigodu ustupili njezini članovi te Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović˝ Varaždin.
Na cjelokupnojustupljenojgrađi najsrdačnije zahvaljujemo.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1883
On-line
02(497.523) ŠTIMA tra
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306