Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Sveti Josip : život i lik po Bibliji i tradiciji

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Sveti Josip : život i lik po Bibliji i tradiciji / Josip Beljan ; [fotografije Zvonimir Atletić ... et al.]. -
Impressum
Zagreb : Glas Koncila ; 2009. (Lukavec : Grafika Markulin). -
Materijalni opis
441 str. : ilustr. u bojama ; 23 cm. -
ISBN
978-953-241-164-5
Jezik
Hrvatski
Bibliografija: str. 417-425 i uz tekst, Imensko kazalo.

Knjiga dr. Josipa Beljana prvo je djelo na hrvatskome jeziku u kojem su cjelovito prikazani život i lik sv. Josipa te njegovo štovanje u Crkvi.
Prvi dio knjige: život svetoga Josipa - romansirana je povijest sv. Josipa, koja slijedi biblijska mjesta i događaje kako su nam ona zapisana u Novom zavjetu, koji su se stvarno dogodili i u kojima je sv. Josip izravno sudjelovao.
Drugi dio: lik svetoga Josipa - portretiran na znanstveno utemeljen način prema iskazima Svetoga pisma i teologije i s posebnim osvrtom na apokrife koji su utjecali na stvaranje Josipova lika, i u teologiji i u štovanju, a koji u mnogočemu nema uporište u Bibliji.
Treći dio: štovanje svetoga Josipa - prikazuje se razvoj njegova štovanja u istočnoj i u zapadnoj Crkvi te prikaz njegova štovanja u Hrvatskoj u kojem je autor posebno istaknuo činjenicu koja najbolje govori o tome koliko je i kakvo je bilo štovanje sv. Josipa u hrvatskom narodu kad ga je godine 1687. Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Domovine: »posebnim zaštitnikom Kraljevine Hrvatske«.

Osobe
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
1/2009
Dostupno
27-31 BELJ s
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161