Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Kći Istoka

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
9789533048628
Naslov
Kći Istoka / Clara Usón ; sa španjolskoga prevela Silvana Roglić. -
Impresum
Zagreb : V.B.Z., 2016. -
Materijalni opis
381 str. ; 24 cm. -
ISBN
9789533048628
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: La hija del Este.

Španjolska autorica Clara Usón piše o sudbini kćeri optuženika za ratne zločine, generala Ratka Mladića. Pisati o ratu koji se dogodio daleko od nje na prvi je pogled hrabra odluka. No tema je univerzalna, razočaranje ocem i njegovom politikom što Anu odvodi u samoubojstvo. Tragedija obitelji Mladić materijal je za antičku dramu i zato svatko ima pravo pisati o njoj.
Slavenka Drakulić

Lijepa, inteligentna, otvorena, Ana pred sobom ima divnu budućnost. Najbolja je studentica u svojoj generaciji na Medicinskome fakultetu u Beogradu i ponos svoga oca, generala Ratka Mladića. No jedne noći, u ožujku 1994. godine, nakon povratka s apsolventskoga putovanja iz Moskve i sa samo 23 godine, Ana uzima očev najdraži pištolj i donosi odluku koja će zauvijek obilježiti život njezine obitelji. A nešto više od godinu dana nakon obiteljske tragedije, u srpnju 1995., general Ratko Mladić počinit će najveći i najstrašniji pokolj na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata, pogubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Što se dogodilo u Moskvi? Je li Ana vidjela drugo lice svoga oca, koji je u njezinim očima bio junak, pošten čovjek, a u očima drugih ratni zločinac, sadist koji je ubijao ljude, uključujući djecu, žene i starce? Ispreplićući dokumentarno i fikcionalno, autorica kroz bremenit okvir povijesno-političkih zbivanja na području bivše Jugoslavije nastoji rasvijetliti jednu obiteljsku i osobnu dramu.

Osobe
Prevoditelj
Inv.br
Info
Signatura
18225
Do 13.07.2022
821.134.2 USO k
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161