Memoria passionis : provokativni spomen u pluralističkom društvu

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Memoria passionis : provokativni spomen u pluralističkom društvu / Johann Baptist Metz ; suradnik na knjizi Johann Reikerstorfer ; [prijevod Stjepan Kušar]. -
Impressum
Zagreb : Kršćanska sadašnjost ; 2009. (Zagreb : Denona). -
Materijalni opis
361 str. ; 20 cm. -
ISBN
978-953-11-0434-0
Jezik
Hrvatski
Napomena
Prijevod djela: Memoria passionis, Nakl. 1000 primj, Bilješka o autoru na omotu..
Bibliografija i bilješke uz tekst, Imensko kazalo.

Autor se ubraja među najznačajnije teologe našeg vremena, a u svojim djelima nastoji povezati mistiku i politiku, kršćanstvo i javnost. Pritom dosljedno ustraje na tome da o Bogu valja govoriti tako da se – nasuprot postmodernome mitu o nedužnosti – neprestano ima u vidu povijest svjetskoga trpljenja.
Protiv bešćutnog zaborava u našem naprednom društvu, protiv kulture amnezije koja sve više daje ton našoj pluralističkoj javnosti J. B. Metz bori se za biblijski udomaćen spomen patnje – memoria passionis – spomen patnje – »kako bi ljudskome kriku dao spomen, a vremenu rok«.
Stoga on smatra nesrećom sve veću privatizaciju kršćanstva i Crkve u konstitucionalnome pluralizmu naše javnosti, a u raspravi oko Europe energično nastupa protiv laicističke Europe. Ukratko, nova politička teologija koja je povezana s njegovim imenom razvija ovdje svoj snažan orijentativni potencija; to čini ovu knjigu svojevrsnim teološkim događajem.

Osobe
Prevoditelj
Inv.br.
Info
Signatura
266/2009
Dostupno
2-185 MET m
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161