Mladež bez Boga : roman

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Mladež bez Boga : roman / Ödön von Horváth ; s njemačkoga preveo Dubravko Torjanac. -
Impressum
Zagreb : Disput : Hrvatsko filološko društvo, 2019. -
Materijalni opis
143 str. ; 20 cm. -
ISBN
978-953-260-345-3 (Disput)
Napomena
Prijevod djela: Jugend ohne Gott.

Ödön von Horváth roman je napisao u egzilu, bježeći od nacista - po nalogu je Gestapa 1938. bio stavljen na Popis štetnih i nepoželjnih književnih djela. Neimenovani pripovjedač gimnazijski je učitelj povijesti i zemljopisa sa sigurnim poslom i mirovinom koja ga čeka. No kad prekori jednog bahatog učenika, sina vlasnika koncerna, zbog njegova rasističkog komentara da su ˝svi crnci prefrigani, kukavički i lijeni!˝ (koji je tih dana propagandistički odzvanjao na moćnom radiju), zbog pouke ˝Pa i crnci su ljudi˝ biva optužen za ˝sabotažu domovine˝ i njegovi se četrnaestogodišnji učenici pobune tražeći da im više ne predaje.
Dramski napet roman nastavlja se odlaskom razreda na logorovanje u netaknutu prirodu, koje je podrazumijevalo predvojničku obuku, a zapravo je bilo u funkciji moralnog odgoja mladeži za rat. Ondje će se dogoditi ubojstvo jednog učenika i učitelj će se morati suočiti sa svojom ulogom u svemu, čak i po cijenu gubitka sigurne i ugodne starosti.
Uslijedit će senzacionalistički praćen sudski proces, s detektivskom rekonstrukcijom počinjenog umorstva i raskrinkavanjem pravog ubojice.

Inv.br.
Info
Signatura
24299
Dostupno
821.112 HOR m
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161