Banner
Narodna knjižnica Blato

Shvati to kao kompliment

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
978-953-52-0275-2
Naslov
Shvati to kao kompliment / Maria Stoian ; prevela s engleskoga Tatjana Jambrišak. -
Impressum
Zagreb : V.B.Z., 2020. -
Materijalni opis
100 str. : ilustr. ; 26 cm. -
ISBN
978-953-52-0275-2
Napomena
Prijevod djela: Take it as a compliment.

Shvati to kao kompliment” višestruko je nagrađivan strip – zbirka dvadeset priča koje slikom i tekstom progovaraju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, seksualnom nasilju u bliskim odnosima i zlostavljanju djece.
Priče su prikupljene od uglavnom anonimnih ljudi, putem interneta i online-intervjua, a autorica ih je prepričala i ilustrirala.
Svaka je priča oblikovana u drugačijem narativnom i ilustrativnom stilu, kako bi se naglasili jedinstven glas i iskustvo svake žrtve nasilja, a autorica uspijeva u svakoj priči, na svega nekoliko stranica, iskazati kompleksne emocije koje su doživjele žrtve nasilja.

Važno je naglasiti da priče ne govore samo o zlostavljanju žena; u njima se problematizira i seksualno uznemiravanje muškaraca, djece te istospolno seksualno nasilje.

Ova knjiga podsjeća žrtve zlostavljanja da nisu same, kao i sve nas da nešto poduzmemo jer seksualno uznemiravanje, fizičko ili verbalno, baš nikada ne treba shvatiti kao kompliment.
Ona nije samo društveni komentar i apel, već i iznimno umjetničko djelo koje daje glas onima koji su zlostavljani i utišani i koje može doprinijeti što otvorenijem razgovoru o seksualnom zlostavljanju te time, što je najvažnije, zaštiti žrtava.

Inv.br.
Info
Signatura
16940
Dostupno
769.9 STO s
Narodna knjižnica Blato - Prva ulica 25/3, Blato - Tel: 020 851 190