Banner
Point d.o.o.

Duhovni razgovor ili Prva stoljetnica dolaska uršulinki u Varaždin (1703.-1803.) : uz 300. obljetnicu dolaska sestara uršulinki u Varaždin

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2734
Naslov
Duhovni razgovor ili Prva stoljetnica dolaska uršulinki u Varaždin (1703.-1803.) : uz 300. obljetnicu dolaska sestara uršulinki u Varaždin / Alojz Jembrih. -
Impressum
Zagreb [etc.] : Provincijalat hrvatske uršulinske provincije [etc.], 2003. -
Materijalni opis
229 str. : ilustr. ; 24 cm

Svaki će se povjesničar (danas) složiti s činjenicom da pisati cjelovitu povijest grada Varaždina znači, prije svega, u određenim razdobljima u nju uvrstiti i povijest crkvenih redova: franjevaca, isusovaca, kapucina, pavlina i sestara uršulinki.
Sve te redovničke zajednice integralni su dio samoga grada Varaždina i Varaždinske županije, jer svojim su primjerenim radom dale neizmjeran doprinos na duhovnom, obrazovnom, književnom i kulturnom polju svoje djelatnosti.
U krug takve djelatnosti ulazi i tristoljetna djelotvorna prisutnost sestara uršulinki u Varaždinu.
Stoga, u prigodi njihova visoka jubileja - tristoljetnice dolaska uršulinki u Varaždin (1703.-2003.), odlučio sam ovu knjigu posvetiti njima, sa željom da njihov rad (u kratkom pogovoru), kao filolog i kroatist, prikazem objektivno.
Činim to s radošću, jer, pišući (pripremajući) ovu knjigu, spoznao sam svu vrijednost kojom su s. uršulinke obogaćivale, kroz tri stoljeća, ovaj grad i Hrvatsku.
Budući da je hrvatska kulturna i svekolika javnost prvu opsežnu povijest s. uršulinki u Hrvatskoj dobila 1979., što su je priredile (napisale) s. Marija Assumpta Svalina, OSU i s. Ana Klaudija Đuran, OSU, čitatelj bi mogao pitati čemu nova, nakon spomenute knjige? Držim da će ovo izdanje, s razlogom, otkloniti takvo razmišljanje.
Kao što se iz sadržaja razabire, ova je knjiga nastala iz Duhovnoga razgovora, oca Blaža (Jurja) Dvorskoga, kapucina Varaždinca, naoko male knjižice (30 str., vel. 22 x 17 cm), dosad slabo ili nikako poznate, koja po sadržaju zavrjeđuje naziv prve povijesti varaždinskih uršulinki, tiskane 1804., a izgovorene, kao slovo jubilarne propovijedi 1803. u Varaždinu, u prigodi stoljetnice njihova dolaska u grad.
Kao što pretisak Duhovnog razgovora svjedoči, on je izgovoren i tiskan hrvatskim jezikom kajkavske osnovice, jezikom kojim su s. uršulinke, počev od 1714., uz njemački, poučavale djevojčice i u prvoj hrvatskoj djevojačkoj školi u Hrvatskoj.
...

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
S1194
U čitaonici!
2 JEMBR duh
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306