Banner
Point d.o.o.

Izvori za hrvatsku povijest

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Izvori za hrvatsku povijest / priredio Stjepan Srkulj. -
Impresum
Zagreb : /autor/, 1910. -
Materijalni opis
182 str. ; 23 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj zbirci u Varaždinu.

„Izvori za hrvatsku povijest˝ imaju u prvom redu olakšati učenje hrvatske povijesti, imaju u mladeži, uzdanici našoj, pobuditi interes i ljubav k domovini, imaju je napuniti ponosom radi prošlosti naroda njezina, koji joj je tolike velikane dao, što su mu slavu širom svijeta raznijeli pa zemlju očuvali i namrli, potičući je na rad i budeći u njoj nadu u sretnu budućnost hrvatske nam domovine.

U drugom redu imaju „Izvori za hrvatsku povijest˝ služiti svakomu Hrvatu, koji samo malo prati naš javni život, kao priručna knjiga (vade mecum) za glavne događaje hrvatske prošlosti i za poznavanje glavnih točaka naših prava.
Da ne pominjem austrougarske nagodbe, krunidbene prisege, zakonskoga čl. 42. od god. 1861., listopadske diplome, veljačkoga
patenta, sudbonosnih zakona od god. 1790/1. i t. d., koliko nas ima, koji ne poznamo ni glavnih točaka hrvatsko-ugarske nagodbe, na kojoj se osniva cijeli naš sadašnji državnopravni položaj.

Ali nijesu priopćeni samo članci državno - pravne naravi, ima izvadaka iz raznih pisaca, koji nam rišu glavne momente naše prošlosti.
Ćirilski izvori hrvatski, kao što i glagolski, priopćeni su latinicom.
Nepoznate riječi nalaze se pod crtom, gdjegdje i cijele rečenice, da ne bude zapreke razumijevanju.
Napokon lijepa hvala kolegi Racu, koji je sva štiva pomno pregledao, a napose našemu vrlomu historičaru Vjekoslavu Klaiću, čija mi je prebogata riznica znanja i iskustva dala pobude za neke patriotske članke, i koji mi je dopustio, da iz radova njegovih po volji
crpem.

U ZAGREBU početkom prosinca 1910.

Dr. S. S.

Osobe
Urednik
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X386
On-line
949.75 SRKULJ izv
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306