Banner
Point d.o.o.

Velika didaktika

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Velika didaktika / Ivan Amos Komenski; preveo s latinskog Julije Golik . -
Impressum
Zagreb : Hrvatski pedagoško-književni zbor, 1900. -
Uputnica
Jezik
Hrvatski
Napomena
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

PREDGOVOR.

Francuzi se diče svojim Rousseauom, Nijemci svojim Pestalozzijem, Englezi svojim Lockeom.
Mi Hrvati nemamo doduše takvih velikana na pedagoškom nebu, ali kao Slaveni imamo razloga dičiti se i ponositi se velikanom J. A. Komenskim; jer ako ne nadilazi veličinom svojom velikane drugih plemena, a ono im se barem može dostojno o bok postaviti.
Budući da smo grana velikoga stabla slavenskoga, to plodovi ostalih grana djelomice pripadaju i nama, a naša je upravo sveta dužnost, da te plodove rođenoga stabla prije i bolje upoznamo, nego plodove tuđih sta-
bala, pogotovu kad plodovi naši nijesu gori od tuđih.
Zato je po mojem skromnom mišljenju dužnost svakoga hrvatskog učitelja, da mimo sve ostale pedagoge poznaje Komenskoga, da ga izučava i svetim žarom njegovim ogrije srce svoje za uzvišeno svoje zvanje — odgajanje djece narodne.
Vrijedni je hrvatski pedagoško-književni zbor, tako se meni čini, i sam bio toga mišljenja, te je izdao jur god. 1871. didaktiku Komenskoga, prevedenu iz češkoga jezika.
Ali kako je taj prijevod u jednu ruku rasprodan, pa osobito mlađemu naraštaju nepristupačan, a u drugu je ruku od tada u pedagoškom svijetu pretegnula didaktika u prijevodima iz latinskoga jezika, to se slavni pedagoško-književni zbor riješio, da izda ponovno didaktiku u prijevodu iz latinskoga jezika, a taj je posao prevođenja povjerio meni.
Sam sam već odavna zavolio Komenskomu i živo želio, da na hrvatski prevedem njegova pedagoška djela, ali mi u jednu ruku nijesu dopuštali drugi poslovi, a u drugu nijesam znao, kamo bi s prijevodom.
S toga nije čudo, da sam upravo sa zahvalnošću prihvatio ponudu slavnoga pedagoškoknjiževnoga zbora.
....

Osobe
Autor teksta
Prevoditelj
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X1296
U čitaonici!
37 KOMEN vel
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306