Banner
Point d.o.o.

Imena vlastita i splošna domaćih životin u Hrvatov a ponekle i Srbalj : S primetbami

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Imena vlastita i splošna domaćih životin u Hrvatov a ponekle i Srbalj : S primetbami / muka Frana Kurelca starinom Ogulinca a rodom iz bruvna u Krbavi. -
Impresum
U Zagrebu : Troškom Svetozara Galca, 1867. -
Materijalni opis
64 str. ; 25 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici GMV Varaždin.

Pripomenak.

1.
Čovek, čto me godine 1848. po Slavoniji vozio poteravajuč svoje mačke i puckajuć bičem, usi mi je zaglusav’o prozivanjem svojih konjicev imeni Nemačkimi.
Uprosiv ga, imaju li Slavonci svojih imen konjskih, odreče da imaju; i ta si ja imena (količinu samo) u obližnjoj krčmi n Oriiiovcu popisao.
To je bio začetak ovoj knjižici i tuj se ona zavrgla; er kamo sam posle dospio, a bilo me je po vsoj mal da ne domovini našoj, uz druge reči za koje sam propitkivao, nikde nisam propustio razpitat i za imena naše domaće živine.
Ako i jest bilo sa strane uprošenih podsmeha i sumnje, začto ja to činju i nisam li lud, ipak se ni tim poplašiti ne dadoh, dobro si na dusi tomu vesto vit, da je veliko blago narodnoga jezika u imenih skriveno, bila to sad imena ljudska ili živinska ili kakva mu drago, i da za domovinu, bud ona i nezahvalnom tebi se ukazala te ni korice kruha ti ne dala, nikad dosta učinio, nikad preveč pretrpio nisi.
...

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1709
On-line
63 KUREL ime
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306