Banner
Point d.o.o.

Kratka stilistika : za gradjanske i višje djevojačke škole

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Kratka stilistika : za gradjanske i višje djevojačke škole / priredio Ivan Filipović. -
Impresum
Zagreb : Naklada knjižare L. Hartmana, 1876. -
Materijalni opis
140 str. ; 20 cm
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Originalni dokument u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Predgovor.

Kao što je postala moja „Kratka poviest književnosti hrvatske i srbske44, tako postade prije dvie godine i ova „Kratka stilistika.
Čekao sam, neće li se tko vrstniji na to dati; naročito neće li nam tko napisati što znanstveniju stilistiku, koja bi nam pučkim učiteljem uzorom biti mogla.
Nu vidivši, da nitko takova šta neizdaje, pa da se tomu na skoro ni nadati nije, odlučim se, da izdadem ovu svoju u praksi postalu i praksi namienjenu knjižicu.

Pri sastavljanju ove knjižice bijaše mi podlogom slična češka mala stilistika od Vojtecha Lešetickoga, ravnatelja realke u Pisku ; a uz to poslužio sam se još i mnogimi drugimi amo zasjecajućimi djeli.
Kod toga pako posla bila mi je u glavnom ta namjera, da ne samo doskočim jednoj jur težko osjećanoj oskudici, s koje je ne malo obuka u tom predmetu zapinjala; nego da takodjer ni kolikoćom ni kakvoćom sadržine neprekoračim granici potrebe i stupnja duševnoga razvoja mladeži, kojoj je knjižica namienjena.
Je li sam i na koliko u tom uspio, to neka sude na to pozvani strukovnjaci; samo neka blagohotno s vida nesmetnu, da sam u tom poslu bio na još većom stranom sasma neprogaženoj prtini, i da je ova knjižica namienjena mladeži gradjanskih, a ne tako zvanih srednjih škola, za koje se ja neosjećam ni vještim ni pozvanim, da takovo djelo pišem.

A bude li još zdravlja i ponuke, nastojat ću, da skorim sastavim i sbirku dispozicija i izradjenih sastavaka za pismeno vježbanje; jer takova bi sbirka bila takodjer veoma potrebnom za unapredjenje jezikoslovne obuke u naših gradjanskih školah, i dobro bi mislim došla učiteljem tih zavoda.

Posvećujem pako ovo neznatno dielce meni svetoj i nezaboravnoj uspomeni najvjernijega prijatelja i druga svoje mladosti, koji je nesamo kao pisac nego i kao pobornik narodnog preporoda u svoje vrieme jako zaslužno djelovao; pa koji je takodjer odlučno k tomu pripomogao, da i ja svojimi slabimi silami poslujem na polju,
na kojem se sada nalazim.
Bilo mu ono ako i slab ali srdačan spomenik prijateljske moje ljubavi i harnosti!

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1148
U čitaonici!
808.62 FILI.I kra
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306