Gragja za istoriju dubrovake pedagogije : sa 9 slika : (izdano u korist Gundulieva spomenika)

E-graa, knjige
Naslov
Gragja za istoriju dubrovake pedagogije : sa 9 slika : (izdano u korist Gundulieva spomenika) / sakupio Vicko Adamovi. -
Impressum
Zagreb : naklada Hrv. pedagog.-knjievnoga sbora, 1885
Materijalni opis
xvi, 176 str. : ilustr. ; 19 cm. -
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografske biljeke uz tekst. -
Digitalizirana knjiga - Originalni dokument u Prvoj gimnaziji u Varadinu.

Pripomenak.

Ve od nekoga vremena pojavljuje se u ovom sboru elja, da bi se poelo sa sabiranjem gragje za povijest naega kolstva, koja bez toga nije ni mogua; i samo pomanjkanje k tomu potrebnijeh materijalnijeh sredstva uzrokom je, to se ve osbiljno o tome nije poelo nastojati.
S toga se je ovaj odbor radosno odazvao elji svojega lana g. Vicka Adamovia, da izda u posebnoj knjizi njegovu u Slovincu godine 1882. priopenu Grragju za istoriju dubrovake pedagogije : prvo, da se taj posao ve jedno odpone; drugo, jer e se tim radom g. V. A. ujedno pokazati put, kojim bi i drugi poi mogli; tree, jer e iz ove knjige u ope odsinuti mnogi svjetli trak na kulturno stanje naega dinoga Dubrovnika za vremena njegove samostalnosti ; a napokon jer je i neka korist od ovoga izdanja namijenjena spomeniku naega slavnoga pjesnika Ivana Gundulia, to ga zahvalni Dubrovnik u njegovu slavu podie.

Nu budu da u ovoj Gragji ima mnogo citata latinskijeh, talijanskijeh i franceskijeh, a tima svim jezicima mnogi na italac nee biti vjet; to je smatrao ovaj odbor probitanim, da te citate dade prevesti, na koliko im se smisao iz samoga teksta razabrati ne moe.
Uinio je pako to s toga da itaoci tim jezicima nevjesti i sami dublje zaviriti mogu u izvore, iz kojih je Gragja crpljena, te se tako to pronicavije zamisle u doba i prilike, o kojima se tu govori.

Ti prevedeni citati naznaeni su na dotinim mjestima arapskim brojkama, i nalaze se dodani na kraju knjige.
Za ne mali pako trud, to ga je u to uloio gimnazijski uitelj u Zagrebu g. Milivoj repel, izrie ovdje podpisani odbor najsrdaniju zahvalnost istomu gospodinu.

to se samoga izdanja tie, pripominjemo, da smo ovu knjigu dali tiskati eufonikim pravopisom, kako ju je naime napisao tovani pisac i to zato, jer mislimo, da e taj pravopis prije ili poslije u cijeloj naoj knjievnosti postati openitim.
Njim se sada slue ne samo Srbi, nego on je veinom prihvaen i u svim ostalima pokrajinama naega naroda, pa zato ne ima sumnje, da e ga radi sloge i jedinstva u knjievnosti na skoro prihvatiti i naa zagrebaka kola, koja ga sada jedina jo podraje etimoloki pravopis.
S toga nam se ini potrebnim, da se njim upozna i nae uiteljstvo s ovu stranu Velebita.
...

Osobe
Autor teksta
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X1485
U čitaonici!
37(091)(497.5) ADAMO gra
Point d.o.o. - Vidoveka 56b, VARADIN - Tel: 042/206 306