Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

NIŠRO Varaždin : 1946-1981

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
NIŠRO Varaždin : 1946-1981 / Tomislav Đurić, Dragutin Feletar. -
Impresum
Varaždin : NIŠRO Varaždin, 1981. -
Materijalni opis
85 str. ; 21 cm
Jezik
Hrvatski
Napomena
Izdano u povodu 40. obljetnice ustanka, 800. obljetnice grada Varaždina i 35. obljetnice rada NIŠRO Varaždin

U godini kada obilježavamo 40. obljetnicu ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije, te 800. obljetnicu prvog spominjanja grada Varaždina, kolektiv radne organizacije NIŠRO Varaždin odlučio je da izda kratku spomenicu o svojem radu, jer sada se navršava 35 godina od osnivanja i tri i pol desetljeća djelovanja u slobodnoj zemlji.
NIŠRO Varaždin je razmjerno mali radni kolektiv, ali je i on dao svoj važan prilog razvoju varaždinske radničke klase, kao i razvoju našeg kraja uopće.
Grafička struka je po mnogo čemu specifična i značajna, a grafičari su se oduvijek nalazili na čelu borbe za napredniji i pravedniji svijet.
Naša radna organizacija, inače, nastavlja vrlo dugu tradiciju varaždinskog tiskarstva, koje pripada među najstarije kod južnoslavenskih naroda.
Prve knjige u našem gradu tiskale su se već krajem XVI. stoljeća, dakle relativno kratko vrijeme nakon Gutembergova pronalaska.
Kada u drugoj polovici XVIII. stoljeća Varaždin postade glavnim gradom tadašnje Hrvatske, ovdje se 1774. osniva i tiskara, koja, doduše, uskoro prestaje djelovati, ali se opet osniva već 1820. godine i od tada varaždinsko tiskarstvo zadržava svoj proizvodni kontinuitet sve do danas.
Grafičari su u pravilu pripadali naprednom varaždinskom radničkom pokretu,

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
S952
U čitaonici!
655 ĐURIĆ niš
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306