Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Spomenica 1931-1971 : Kulturno-umjetničko društvo željezničara ˝Ivo Mikac˝ Varaždin

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Spomenica 1931-1971 : Kulturno-umjetničko društvo željezničara ˝Ivo Mikac˝ Varaždin / [prir. Krešimir Filić]. -
Impresum
Varaždin : Tis.˝Zrinski˝ Čakovec, 1971. -
Materijalni opis
65 str. : ilustr. ; 22 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. u Varaždinu.

PREDGOVOR
Naš grad se ponosi ne samo dugom kulturnom prošlošću nego i raznim dostignućima svojih istaknutih sinova, kao i svih pridošlica, koji su se tu saživjeti i postali svojim radom pravi Varaždinci.
Kultura, naravno, ne stvara se od danas na sutra.
Za njen razvitak trebaju dugi vremenski odsjeci, a govorimo li o varaždinskom kulturnom tlu, onda smo svijesni činjenice, da je ono plod stoljetnih nastojanja.
Glazbu su ovdje voljeli i njegovali, o čemu nam najbolje svjedoči starost naše Muzičke škole, niz varaždinskih skladatelja, pjevača, pjevačica i proslavljenih instrumentalista prije i danas.
Voljeli su i svoju gradsku limenu glazbu koja je svirala redovito na šetalištu i pred vijećnicom i nastupala kod svih svečanih prigoda, a neslavno je završila svoj vijek pred prvi svjetski rat.
Upravo ta tradicija bila je policajem što se osnovala limena glazba »Hrvatskih Zagoraca«, a u franjevačkom kolegiju isto takva za njihove gimnazijalce početkom tridesetih godina ovoga stoljeća.
Nije stoga čudo, što u tom pogledu nisu htjeli zaostati ni željezničari, čiji jubilej upravo ove godine svečano proslavljamo, a u ovoj knjižici iznosimo kratak historijat njihovog postojanja i postignutih uspjeha, kojima su pronijeli slavu ne satno sebi, već i svom gradu Varaždinu.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X421
U čitaonici!
061 KUDŽS 1931-1971
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306