Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Praktična kuharica ; knjiga I

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Praktična kuharica ; knjiga I / Evelina Deutsch. -
Izdanje
2. izd. -
Impresum
Zagreb : Tipografija, 1926. -
Materijalni opis
XXXVI + 404 str. ; 21 cm. -
Napomena
Index str. 381. Kazalo. -

PREDGOVOR
Prije deset godina od prilike izdala sam, na zahtjev mnogih Kuharicu, koja je bila izdana u mnogo tisuća primjeraka, i koja se raširila po svim evropskim zemljama.
Opet pozvana, odlučih da saopćim svojim čitateljicama svoja novija iskustva i nadam se, da će mnoga mlada domaćica moje nastojanje s veseljem pozdraviti.
Ja sam ovo deset godina mnoge od svojih recepta izostavila, nešto zastarjele popravila, te pridodala novije na pr. omiljele Jams, likere i amerikansko voće.
Starije recepte za ukuhano voće, ću dakako ostaviti, jer ih se mnoga domaćica ne će odreći, ali želim moje drage čitateljice upozoriti osobito na one, koji se u kuhanju slabo promjenjaju.
Neka ne uzmu samo onda moju knjigu u ruke, kada žele nešto nova prirediti nego neka ju od početka do konca pročitaju, jer izdavateljica te knjige ne ce u mnogim receptima, koji su što se priredbe tiče slični sve opetovati, nego će samo u jednom receptu sve potanko opisati, a u drugima samo najnužnije.
Ja neimam pred očima jeftinu nego hra-nivu kuhinju, zato ću nastojati, da uz razmjerno nepretjeran trošak opisujem ukusna i hraniva jela, ona su dobra osobito tamo, gđe su djeca, jer ona trebaju dobru i snažnu hranu za izgradnju svojih kostiju.
O hrani ovisi i zdravlje obitelji.
Moja više od 40 godišnja opažanja uvjerila su me, da je mnogo puta obiteljska sreća bila učvršćena time, što se domaćica usprkos dostatnom broju služinčadi posvećivala kuhinji.
Ovima predajem moje drugo djelo javnosti i nadam se, da će odgovarati svim zahtjevima, koji se stavljaju na jednu građansku kuharicu.
Kao i u mojim prijašnjim knjigama, tako ću i ovđe nastojati, da sve jasno razložim, i da sve najtočnije odredim da svaka mlada i neiskusna kćerka i domaćica može svaki recept sa uspjehom prirediti.
Nadam se, da će moje djelo naći isto toliko priznanja kod mojih vrijednih čitateljica, koliko i djela mojih preteča.
Evelina Deutsch.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1097
On-line
641.5 DEUTSC pra
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306