Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Hrvatska kuharica ili Pouka kako se gotove svakovrstna jela : po metričkoj mjeri/prema izvornoj hrvatskoj kuharici iz 1882.godine

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Hrvatska kuharica ili Pouka kako se gotove svakovrstna jela : po metričkoj mjeri/prema izvornoj hrvatskoj kuharici iz 1882.godine / [prip. M.Pavlović]. -
Izdanje
novo preradjeno i pomnožano izdanje
Impresum
Varaždin : J. B. Stiefler, 1882. -
Materijalni opis
320 str. ; 20 cm. -
Uputnica
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj knjižnici.

Uputu: zašto i ćemu se čovjek hrani i što se sbiva hranom u čovječjem tielu; zatim iz kakovih počela sastoji hrana, prozvaše učenjaci hranitbom (Ernährungsprocess).
Ovo je nauk našega stoljeća a broje ga medju njegove glavne stečevine napredka.

Želeći da nas svaka ženska glava uzrazumije u govoru o počelih hrane, valja nam po najprije razpraviti pitanje: zašto čovjeku treba hrane? Na to bi neki odvratili onim drugim šaljivim: je-li čovjek živi da jede ili jede da živi ? a mi bismo mogli odgovoriti izravno i kratko : Čovjeku treba hrane zato, da sinjom nadoknadi iz trošene stvari.

Rekosmo pravo i dovoljno, ali ipak ta kratkoća rieđkim će samo poslužiti; jer valjda premnoga neće dokušiti ni koje su to iztrošene stvari, ni zašto se koja jestvina mora gotoviti iz ovih a ne drugih sastojina ; treba nam dakle prije svega upoznati jih s onimi počeli, iz kojih nam se sastoji tielo t. j. s onimi sastojinami, koje se u čovjeku troše, a onda jim tekar nabrojiti počela, kojih treba da bude u hrani.
...

Osobe
Urednik
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1695
On-line
64 HRVAKU
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306