Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pečenjar : ćevabdžija i kemping-kuhar

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Pečenjar : ćevabdžija i kemping-kuhar / Leo Meštrović ; uredio, stilizirao i nadopunio Ante Frlić. -
Impresum
Zagreb : Nakladni zavod ˝Znanje˝, 1969. -
Materijalni opis
89. str. : ilustr. u bojama ; 21 cm. -
Napomena
Literatura.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

UVOD
Pripremanje jela izvan kuće, u prirodi, postaje iz dana u dan sve popularnije.
Odlazak stanovnika naših gradova na godišnji odmor izvan stalnog boravišta, nedjeljni izleti u planine, na more ili na jezera, šatorovanje omladine, lov i ribolov, pružaju učesnicima idealnu mogućnost i priliku za pečenje mesa, divljači, peradi, riba i drugih namirnica u prirodi.
Blagovanje u prirodi, daleko od gradske buke, dima i prašine, čekanje na slasnu pečenicu, ugodan žar ugljena, brujanje veselih glasova, sve to pridonosi raspoloženju.
Okvir tog veselja može biti nadstrešnica, dvorište, vrt, šuma, obala mora ili rijeke, itd.
Pečenje mesa na žaru drvenog ugljena danas je omiljeno u svim zemljama svijeta.
Meso pečeno na žaru priprema se sve više i u domaćinstvima i u ugostiteljskim lokalima.
Zato postoje i specijalne ugostiteljske radnje, kao, npr., u Italiji »Rosticeria«, u Njemačkoj »Spieslaube« ili »Spiesstube«, u Francuskoj »Brocherie« i »Rotiserie«, u SAD »Barbecue — shop« i »Steak-house«.
I u nas ima gotovo u svakom mjestu »Grill restaurant«. ili u hotelu »Grill-room«, a da i ne govorimo o roštilju, koji se danas nalazi gotovo u svakoj ugostiteljskoj radnji.
Danas se izvan kuće, u prirodi, neka jela i kuhaju, kao, npr., u kampovima, prigodom šatorovanja omladine, na radnim akcijama, na armijskim vježbama, itd.
Pripremanje hrane u prirodi predstavlja danas mnogo lakši zadatak nego ranije, jer se u trgovini nalazi veliki izbor koncentriranih i dehidriranih jela.
U svakoj trgovini možete nabaviti razne vrste juha u kesiti ili paketiću, gotova mesna jela, fileke sa sla-
ninom, grah sa slaninom, prašku šunku, jetrenu paštetu, hrenovke, razne sireve, voćne sokove, sokove od povrća, kavu, kakao, čaj, mlijeko itd., u limenkama ili kesicama. Sve ovo dobro će doći planinarima, kajakašima, ribičima i kempistima. Ovo će dobro poslužiti i svima onima koji hranu nose u naprtnjači. Ako još ponesete sa sobom termos-bocu s toplim čajem, možete prirediti bez velike muke potpun ručak, večeru i zajutrak. Planinarenje, lov, ribolov i kajakašenje može biti prava radost ako se za taj put dobro pripremite. No, ako želite da, osim jela iz naprtnjače, pojedete i koji svježi obrok, morate znati i nešto sami prigotoviti.
U ovoj knjizi naći ćete dovoljno recepata za pripremanje mesa na žaru i raznih jela u prirodi, pa se nadamo da će knjiga dobro poslužiti svima onima kojima je namijenjena.

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2226
On-line
64 MEŠTR peč
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306