Banner
Digitalna knjižnica

Franjevci u Varaždinu : poviest franjevačke crkve i samostana : o 700-godišnjici dolazka franjevaca u Varaždin

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Franjevci u Varaždinu : poviest franjevačke crkve i samostana : o 700-godišnjici dolazka franjevaca u Varaždin / Krešimir Filić ; [vanjski nasl.list, ponutrica franj.crkve... vrata kap. sv. Josipa izrađeni su po crtežima Pavla Vojkovića]. -
Impresum
Varaždin : vlast. nakl., 1944. (Varaždin : Tiskara Viktor Suligoj). -
Materijalni opis
142 str., [14] str. s tablama : ilustr. ; 22 cm
Uputnica
Jezik
Hrvatski
Napomena
Posveta autora na primjercima sa inv. br.: VP561 i VP562.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

Predgovor

Ljubav prema bližnjemu osnov je Kristove vjere, koja izjednačuje sve ljude, daje im jednaka prava i zahtieva od njih iste dužnosti; nema više podvlaštenih i nadvlaštenih — robova i gospodara; svi su oni djeca Božja i baštinici carstva nebeskoga.

Kršćani su tako i živjeli, držali se toga temeljnoga načela, zbog čega moradoše nuždno doći u sukob s idejom rimske države, koja počivaše na sasvim drugoj osnovici.
To bijaše uzrokom silnim progonstvima kršćana sa strane Rima, jedna od mjera, da se spasi stari družtveni oblik, ali uzalud, — sve to ostade bez stvarnih uspjeha.
S pravom se govorilo, da je krv mučenika uistinu sjeme vjernika, kojih bijaše sve više, te je, napokon, rimski imperij morao priznati kršćanstvo, kada mu već ništa drugo nije preostalo.

Ali samo kršćanstvo time je tek djelomično dobilo i uspjelo, dok je na drugoj strani, silom prilika, mnogo gubilo, kada se poče državna vlast uplitati u crkvene poslove, što je, konačno, dovelo do razciepa u kršćanskim redovima.
....

Posveta autora
Naslov
Posveta autora
Jezik
hrv
Otvori sve
Osobe
Autor teksta
Ilustrator
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X685
U čitaonici!
2 FILIĆ fra
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306