Banner
Digitalna knjižnica

Narodno kazalište August Cesarec u Varaždinu [1873.-1955.]

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Narodno kazalište August Cesarec u Varaždinu [1873.-1955.] / [redakcioni odbor Drašković Milan...[et al.] ; umjetnička oprema Vojković Pavle]. -
Impresum
[S.l.] : [s.n.], 1955 (Varaždin : Narodna tiskara). -
Materijalni opis
134 str. : ilustr. ; 24 cm. -
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografske bilješke uz tekst.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

Iznoseći u ovoj knjizi prošlost varaždinskog kazališnog života nemamo pretenzija, da naš prikaz bude potpun i do kraja kritički obra-
đen.
Ipak obilje činjenica i sakupljena građa moći će osvijetliti zna-
čajne momente i značajne ličnosti iz kazališnog života našega grada.
On će nadalje ukazati na to, kako kazališna umjetnost kap i sve ostaje
sadrži historijsku istinu u posebnom neposrednom vidu.
Doista i naš
kazališni život odrazio je mnoga društvena historijska zbivanja u svojim
razmjerima i na svoj način..
I u našem kazalištu, nastalom iz potrebe
za ličnom razonodom pojedinih društvenih slojeva, prohujao je val ilir-
skog nacionalnog zanosa na području, koje je itekako bilo izvrgnuto kulturnom i političkom pritisku germanskog doba ; misao povezanosti i solidarnosti jugoslavenskih naroda njegovana je i podržavana od gostujućih kazališnih družina iz drugih naših krajeva; kritičnost i revolucionarnost prema društveno-političkim zbivanjima ocrtala se je u kazališnom radu između dva rata; kazalište je oživjelo novim životom dolaskom glumačkog ansambla iz Narodnooslobodilačkog rata.

Pored onoga, što je samo momentano zabavljalo, nicala su u našoj prošlosti i vrijedna umjetnička ostvarenja, koja su pokretala nade, želje i našu misao.
Tu kulturnu baštinu potrebno je pravilno ocijeniti, odati joj dužno priznanje, ali u neku ruku i prevladati je, kako bi kazalište u novim uslovima s punim zamahom ostvarilo svoju sadašnju kulturnu ulogu.
Ovaj prikaz imaj i cilj, da fiksira sadašnji značajni momenat, kada je dovršena dogradnja i proširenje kazališne zgrade.
Već sama činjenica, da naše kazalište nakon oslobođenja djeluje neprekidno skoro deset godina, dulje nego ikada u prošlosti, i da će sada nastaviti rad u proširenoj i obnovljenoj zgradi, pokazuje kako je snažan podstrek za kulturnim stvaranjem i doživljavanjem u našoj socijalističkoj sredini.
Uvjereni smo, da će naše kazalište proslijediti put demokratizacije naše kulture, da će svojim umjetničkim ostvarenjima ispunjati i bogatiti svijest naših radnih ljudi i tako dati svoj prilog širenju socijalističkog humaniteta.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X2327
U čitaonici!
792 NAROD nar
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306