Politure i politiranje šelakom, nitro-celuloznim lakom, prskalicom, ručnim radom

Tekstualna građa, tiskana
Naslov
Politure i politiranje šelakom, nitro-celuloznim lakom, prskalicom, ručnim radom / Slavko Henč. -
Impressum
Zagreb : Tiskara Dragutin Beker, 1938. -
Materijalni opis
104 str. ; 18 cm. -

Godine 1935. izdao sam stručnu raspravu pod nazivom: »IZRADA MODERNOG POKUĆTVA« u kojoj sam doduše obradio i politiranje, ali samo ono sa šelakovom politurom, pa i to očito previše zbijeno.
Da o tome treba opširnija rasprava dokazuju mnogobrojna pisma što mi stižu iz sviju naših krajeva, sa raznim pitanjima, na koja naprosto ne mogu pojedinačno opširno odgovarati. To me je i ponukalo da politure i politiranje obradim u posebnoj knjižici.
Politiranje naime postaje sve veći problem za sve stolare, bili oni mali zanatlije ili tvorničari. Kod nijednoga nije taj problem konačno riješen.
Jednim i drugima manjkaju vješti politirci i dobar materijal, a nađe li se jedno i drugo, tada posao dolazi preskupo i ne može izdržati konkurenciju.
Prevladavanjem modernih oblika u stolariji digla se naročito tražnja dobre politure, jer bez nje ostaju te velike plohe posve neprivlačive.
Uz lošu polituru postaje izgled takovog pokućtva upravo bijedan. Stoga je dobra politura baš za najboljeg majstora najveći problem. A načiniti polituru, kojaće izdržati stručnu kritiku, znači već načiniti umjetničko djelo.
Trgovačka ponuda raznih politura »uz garanciju« unijela je u to pitanje još veću zabunu.
Tu zabunu dotjerao je do vrhunca glas, da se politirati može i »sa mašinom«, ili da se ormari jednostavno poštrcaju nekom štrcaljkom i — gotovo.
Iz ove raspravice uvjeriti će se svak, da je politiranje usprkos svim savremenim pronalascima ostalo i dalje uglavnom ručni rad, i to strogo stručan ručni rad.
Tvorničari i mali zanatlija stoje gledom na politiranje posve na ravnoj nozi, jer mehanizacija nije kod toga posla ni malo odlučna, nego je glavno znanje i umjeće, pa ispravan materijal.
Kod nitroceluloznog laka pogotovo je potrebno mnogo toga unapred znati, kako bi se očuvali skupih i nedostatnih investicija i da ne bi neki neiskusan dobavljač tek počeo na naš račun eksperimentirati.
Mnogi početnik platio je to iskustvo veoma skupo.
A kako većina stolara nije ni sa tehnikom politiranja na čistu, uvjeren sam da će im ova raspravica dobro poslužiti.
S. H.

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
S484
U čitaonici!
698.1 HENČ pol
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306